Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Expresní autobusy pojedou od neděle z Brna do Znojma častěji. Zvýší se intenzita i dalších regionálních spojů

Expresní spoje na autobusové lince 108 mezi Brnem a Znojmem začnou jezdit od změn v jízdních řádech 9. prosince častěji. V ranní a odpolední špičce pojedou každou půlhodinu, dříve jezdily po hodině. Společnost Kordis JMK, která je krajským organizátorem dopravy, tak reaguje na zvýšenou poptávku vyvolanou především razantním snížením cen jízdenek pro studenty a důchodce.

Zatímco zastávkový autobus jede téměř hodinu a čtvrt, expresní spoj zvládne 70 kilometrů dlouhou trasu za méně než hodinu. Expresní spoje pojedou ve zkráceném intervalu ze Znojma mezi 4:42 a 8:12 a ještě v 9:12, v opačném směru mezi 12:55 až 16:55 a pak ještě dva spoje v hodinovém odstupu. Aby bylo možné takto jízdní řád nahustit v době nedostatku řidičů, bylo nutno omezit některé přímé linky z Brna do Miroslavi, a to tak, že do Miroslavi se bude přestupovat v terminálu Miroslav, rozcestí u hlavní silnice.

Intenzivnější doprava mezi Brnem a Blanskem

Častěji budou jezdit o víkendu také vlaky mezi Brnem a Blanskem, které budou mít místo hodinového intervalu půlhodinový, a mezi Brnem a Moravským Krumlovem, odkud pojedou do města návazné autobusy.

ČTĚTE TAKÉ: Brno čekají od neděle změny v MHD. Nejvíce jich souvisí s masivní výlukou hlavního nádraží 

Mezi další změny patří zrychlení jízdy vlaků mezi Břeclaví a Znojmem díky modernizaci tratě. S ohledem na to se změní časy návazných autobusových spojů především v Hrušovanech nad Jevišovkou a částečně v Mikulově a ve Znojmě.

Posílení spojů do Šlapanic a okolí

Častěji díky finančnímu příspěvku obcí pojede také autobus z Brna do Ostopovic, ze Šlapanic do Kobylnic a Jiříkovic. Nově bude možné se později večer dostat každý pracovní den z Kyjova do Vlkoše, Vracova a Bzence. Na vlak od Brna s příjezdem po 22:00 bude navazovat autobus linky 665. Podobně večer bude navazovat autobus linky 755 z Pustiměře do Drysic, což umožní večerní spojení s Vyškovem.

V Brně bude také navazovat autobus linky 201 na příjezd nočního vlaku Metropol z Prahy, aby rozvezl cestující na Vinohrady, do Líšně a dále až do Křtin.

ČTĚTE TAKÉ: Na hlavním nádraží začne 9. prosince masivní výluka. Potrvá rok a postihne většinu cestujících 

Rozšíří se i spoje na zavolání v méně osídlených částech kraje. K dosavadním linkám se tyto spoje přidají na linkách 164, 258 a 816.

V neděli také začíná velká výluka na brněnském hlavním nádraží, veškerá opatření již dopravci prezentovali dříve.

Autoři | Foto Jary Novák

Štítky expresní spoje, Brno, Znojmo, autobusy, kordis, KORDIS JMK, a.s., hlavní nádraží, Blansko, Šlapanice, Praha

Expresní autobusy pojedou od neděle z Brna do Znojma častěji. Zvýší se intenzita i dalších regionálních spojů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.