Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli ledovce na silnicích nabírá dnes ráno většina spojů na jižní Moravě zpoždění

Ledovka v noci způsobila na jižní Moravě kalamitu v dopravě, kritická byla situace hlavně v západní části kraje. Autobusové linky mají zpoždění až 30 minut, regionální vlaky do 15 minut, uvedla kolem 8:00 na svém webu společnost Kordis, která koordinuje integrovaný dopravní systém v kraji. Před ledovkou varují také silničáři, většina silnic druhé a třetí třídy je sjízdná jen se zvýšenou opatrností, dálnice jsou mokré po chemickém ošetření, v kraji dál mrholí.

Kalamita v noci zasáhla podle Kordisu v podstatě celý kraj. Největší potíže byly nad ránem v částech Brněnska, Vyškovska a Blanenska, například na Drahanské vrchovině, kolem Tišnova, Černé Hory a Boskovic a místy i na Znojemsku, například mezi Horním Břečkovem a Čížovem.

Městskou hromadnou dopravu v Brně v noci komplikovala námraza na trolejích a ve výše položených částech města také zledovatělá vozovka. Brzy ráno navíc kvůli přepálené troleji nevyjížděly tramvaje z vozovny Pisárky. Kolem 05:00 se podle webu Dopravního podniku města Brna podařilo dopravu uvolnit, lidé ale mají nadále počítat s nepravidelnostmi na tramvajových linkách. Po 8:00 už všechny linky jely bez omezení se zpožděním do deseti minut.

Silničáři v Brně ráno poslali do terénu všech 21 sypačů a spotřebovali přes 100 tun soli. "Komunikace v naší správě jsou nyní po chemickém posypu holé a mokré. Pro řidiče doporučujeme i nadále opatrnou jízdu, a to především na bočních komunikacích, které nejsou v naší správě a kde dosud nemusela údržba proběhnout," uvedl Leoš Chasák z Brněnských komunikací. Opatrní by podle něj měli být i chodci.

Záchranáři od časného rána vyjížděli k autonehodám. U Kobylí na Břeclavsku se srazila dvě osobní auta, z nichž jedno pak začalo hořet. Lehce se zranili tři lidé. Další dvě auta havarovala u Vavřince na Blanensku, jednoho zraněného odvezla sanitka do nemocnice.

Autoři

Štítky zpoždění, doprava, ledovka, jižní morava, Jihomoravský kraj, silnice, okres Blansko, Brno, Dopravní podnik města Brna, okres Vyškov, Brněnsko, Tišnov, Drahanská vrchovina

Kvůli ledovce na silnicích nabírá dnes ráno většina spojů na jižní Moravě zpoždění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.