Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj nemůže zrušit rezidentní parkování Brna, může se ale obrátit na soud

Jihomoravský kraj nemůže zrušit systém rezidentního parkování Brna. Novinářům to dnes řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Kraj vytkl městu neurčitost, nesrozumitelnost a zmatečnost u dvou nařízení týkajících se rezidentního parkování. Město má na zjednání nápravy 60 dní. Pokud nápravu nezjedná, může kraj účinnost nařízení pozastavit a stanovit další lhůtu k nápravě. Pokud ani v ní nedojde k nápravě, může se kraj podle Brinzdákové obrátit v krajním případě na soud, který jako jediný může nařízení zrušit.

O zrušení rezidentního parkování krajem mluvili někteří městští politici. Kraj se k nařízení vyjádřil při dozoru v rámci přeneseného výkonu státní správy. Letos se vyjadřoval k sedmi nařízením Brna, loni ke čtyřem. V celém kraji se vyjadřuje k desítkám nařízení.

„Pokud by kraj už v první fázi zjistil závažná pochybení, má možnost nařízení pozastavit. To se ale nestalo. Město má 60 dnů na to, aby zjednalo nápravu," uvedla Brindzáková.

Nesrozumitelnost a rozpor se zákonem

Jedno nařízení týkající se oblasti rezidentního parkování označil úřad za nesrozumitelné a zmatečné. U druhého nařízení stanovujícího ceny kraj upozornil na rozpor se zákonem, protože podle Brindzákové neměly být ceny stanovené nařízením města, ale usnesením orgánu města, například rady. Obě nařízení však nadále platí, zdůraznila Brindzáková.

Podle ní už kraj obdobnou věc s městem řešil při stanovení maximálních cen pro taxislužbu a město nápravu v dané lhůtě zjednalo. „Pokud by se tak v dané lhůtě nestalo, může kraj obě nařízení pozastavit a stanovit další přiměřenou lhůtu, ve které lze zjednat nápravu. Pokud by se věc nenapravila ani v této lhůtě, kraj nemůže nařízení zrušit, ale může se v krajním případě obrátit na soud, který by o tom rozhodoval," uvedla Brindzáková.

Nová koalice plánuje přesun

Rezidentní parkování v Brně je tématem posledních dní. Pře se o něj dosluhující koalice v čele s hnutím ANO s nově domluvenou koalicí vedenou ODS. ANO si za systémem stojí, výtky kraje bude řešit odbor dopravy s právníky. Nová koalice vedená ODS chce posunout druhou fázi rezidentního parkování z listopadu na duben příštího roku.

Od září platí rezidentní parkování v historickém jádru, kam mohou vjet jen rezidenti s trvalým bydlištěm v místě nebo abonenti s provozovnou v místě. Ostatní musejí za platbu parkovat na okraji nebo v parkovacích domech, do historického jádra nemají vjezd povolený. Od listopadu mají přibýt tři další zóny na sever od historického jádra, obsahují například ulici Veveří nebo třídu Kapitána Jaroše.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky rezidentní parkování, Brno, kraj, zrušení, parkování, Jihomoravský kraj, koalice, historické jádro města, ODS, ANO 2011, Otakar Jaroš

Kraj nemůže zrušit rezidentní parkování Brna, může se ale obrátit na soud  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.