Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Železniční most přes Dyji u Břeclavi je nejlepší evropskou ocelovou stavbou

Hraniční most přes Dyji na trati z Břeclavi do Vídně se stal díky soutěži European Steel Bridge Awards nejlepší evropskou ocelovou stavbou pro silniční a železniční dopravu za rok 2018. V provozu je od srpna letošního roku a vlaky po něm jezdí rychlostí 160 kilometrů za hodinu.

Zajímavostí mostu je, že nemá pilíř. Je jednopolový.Hlavní nosníky působí jako takzvaný síťovaný oblouk. Celková délka mostu činí bezmála 130 metrů, šířka je 16,9 metru, hmotnost ocelové konstrukce dosahuje 1 900 tun. Každou kolej převádí jednokolejný most – jde tedy o dvě nosné konstrukce. 

Do soutěže bylo přihlášeno 35 mostních konstrukcí z 19 evropských zemí, z nichž sedmičlenná mezinárodní porota vybrala vítěze ve dvou hlavních kategoriích – Silniční a železniční mosty a Lávky pro pěší a cyklisty. Dále porota udělila dvě speciální ceny, a to za evropské kulturní dědictví a za minimální zásah do stavby. Poslední oceněnou stavbu určila veřejnost v rámci hlasování na facebooku.

Foto SŽDC

Štítky Most, Dyje, soutěž, ocelová stavba, evropa, Břeclav, Vídeň, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železniční most přes Dyji u Břeclavi je nejlepší evropskou ocelovou stavbou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.