Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno přidá expresní autobusovou linku z Mendláku na Kamenný vrch 

Dopravní podnik města Brna přidá od příštího roku expresní autobusovou linku z Mendlova náměstí na Kamenný vrch v městské části Nový Lískovec. Pomoci to má cestujícím, kteří se ve špičce nevejdou do přeplněných autobusů na této trase a také se setkávají se zpožděním kvůli velkému provozu.

Expresní linka pojede jinou trasou, takže bude rychlejší. Linka pojede z Mendlova náměstí přes zastávky Riviéra, Čtvrtě, Koniklecová, Oblá a Kamenný vrch a zpět. V pracovních dnech vyjma prázdnin linka pojede od 6:30 do 18:30 a bude mít intervaly 10 až 20 minut,  desetiminutové intervaly budou v ranní a odpolední špičce.

„Autobus nebude jezdit po staré cestě po Pisárecké a Hlinkách, ale pojede expresní trasou tunelem. Cestujícím by to mělo ušetřit několik minut mimo špičku, navíc ve špičce na křižovatce Pisárecké nabírá MHD zpoždění a cesta přesahuje čas stanovený jízdním řádem," uvedl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Podle něj se často stává, že se cestující ze sídliště Kamenný vrch nedostanou do přeplněných vozů MHD a musejí čekat na druhý i třetí spoj.

Expresní linka bude rychlejší než 26ka

Z Mendlova náměstí na Kamenný vrch a opačně jezdí trolejbus číslo 26. Cestu dlouhou 5,4 kilometru má urazit za 14 minut. Expresní autobus by měl díky průjezdu Pisáreckými tunely jezdit jen 11 minut, přestože zdolá delší trať 6,1 kilometru.

Podle Andera bude expresní linka jezdit, dokud se nenaplní další opatření, jež mají vyřešit problémy se zpožděním nebo přeplněnými autobusy. Je to například prodloužení tramvajové trati do kampusu. Díky ní by lidé využívali tramvaj. Dalším opatřením je samostatný pruh pro trolejbusy v Pisárecké, díky němuž by trolejbusy nemusely stát v kolonách.

Autoři | Foto Radek Havlík, DPMB

Štítky dpmb, mendlovo náměstí, Kamenný vrch, expresní linka, autobus, rozšíření, Brno, Dopravní podnik města Brna, Nový Lískovec, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno přidá expresní autobusovou linku z Mendláku na Kamenný vrch   |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.