Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bez povolení zkouší jet do modrých zón v Brně čím dál méně řidičů. Od října začnou padat pokuty

Čtvrtina řidičů v současnosti zkouší i po zavedení takzvaných modrých zón do centra Brna vjet bez oprávnění. Jejich počet ale klesá, na začátku září šlo o dvě třetiny z nich. Pokuty zatím za tento přestupek nedávají, řidiče jen hlídky odesílají pryč.

Do městské památkové rezervace je od září zcela zakázaný vjezd všem, kteří tu nemají parkovací oprávnění. Strážníci nyní na situaci dohlížejí u vjezdů. Podle strážníků 3. září chybělo platné povolení k vjezdu do centra bezmála dvěma třetinám řidičů, kteří tam zkoušeli vjet. Postupně se ale situace zlepšuje.

Od října se začne pokutovat

Už 4. září šlo o polovinu řidičů, v pátek 14. září hlídky strážníků odesílaly pryč čtvrtinu řidičů. „Pokuty zatím nedáváme, řidiče informujeme, upozorňujeme, co pro ně zavedení nového systému znamená. Předpokládáme ale, že od října přistoupíme i k udělování pokut, měsíc je podle nás dostatečně dlouhá doba na to, aby tuto změnu řidiči vstřebali," uvedl ředitel brněnských strážníků Luboš Oprchal. Dodal, že pokuta může dosáhnout až 2000 korun.

Kamerový systém nejdřív na začátku roku

Strážníci ke kontrolám vjezdů vyčlenili čtyři dvoučlenné hlídky, kontrolují šest vjezdů. Vjezdy do historického jádra měly už od začátku hlídat kamery, brněnští radní ale výběrové řízení na dodavatele systému zrušili kvůli pochybnostem o transparentnosti. Město následně požádalo o kontroly strážníky. Kamerový systém by mohl fungovat od začátku 2019.

Lidé by se pomalu měli připravovat na druhou vlnu

Zónu rezidentního parkování vymezují ulice Husova, Nádražní či Rooseveltova. Od listopadu přibudou další tři oblasti. Město pro všechny čtyři oblasti vydalo asi 1400 parkovacích oprávnění. Využívají ho rezidenti, tedy lidé, kteří v místě bydlí, ale také abonenti, tedy podnikatelé, kteří tam mají provozovnu.

Lidé si také mohou vyřídit povolení k vjezdu. Celkem jich město vydalo skoro 5700, z toho desetina slouží pro zásobování. Zbytek tvoří vozy záchranného systému, MHD, taxíky a podobně.

Dodržování pravidel parkování v modrých zónách kontroluje speciální vozidlo s kamerami na střeše, které shromažďuje informace o přestupcích. V historickém centru zaplatí rezidenti za rok za první auto 600 korun, abonenti 6000 korun. Ostatní musí parkovat v parkovacích domech či na určených místech na okraji historického jádra. Cílem rezidentního parkování je zajistit dostatek míst pro rezidenty, kterým nyní zabírají místa přespolní.

Zvykli jste si na podmínky a provoz rezidentního parkování

Celkem hlasovalo1102 čtenářů

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky rezidentní parkování, Brno, říjen, pokuty, vjezdy, neoprávněné vjezdy, parkování, historické jádro města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez povolení zkouší jet do modrých zón v Brně čím dál méně řidičů. Od října začnou padat pokuty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.