Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Česku letos zemřelo při dopravních nehodách nejvíc dětí za posledních deset let

Na českých silnicích zemřelo od ledna do konce července při nehodách 14 dětí, což je nejvíc od roku 2008 a o devět víc než loni. Během července jich zemřelo pět, víc to bylo naposledy v červenci 2007. Těžce zraněných dětí bylo letos 92, také víc než za stejné období loni. Podle Centra dopravního výzkumu (CDV) jde o jeden z nejhorších dílčích ukazatelů vývoje nehodovosti na silnicích.

Celkem zemřelo za sedm měsíců na silnicích 287 lidí, což je o 19 více než loni. Ubylo těžce zraněných o 41 na 1304. Vzhledem k cílům Národní strategie bezpečnosti silničního provozu se v dílčích ukazatelích ukazuje podle centra velmi neuspokojivý vývoj. Je o počty usmrcených dětí, ale i chodců a lidí starších 65 let.

Centrum dopravního výzkumu, veřejná výzkumná instituce založená ministerstvem dopravy, uvádí ve statistice za období leden až červenec o dva usmrcené více než mají ve svých statistikách policisté. Z celkové počtu usmrcených bylo letos 65 chodců, více než třetina z nich zemřela v Praze. V hlavním městě činí jejich podíl na zemřelých v důsledku dopravní nehody 83 procent. Ve srovnání s předchozími dvěma lety jde podle CDV o tragický vývoj. V kategorii nad 65 let zemřelo na silnicích 71 lidí, což je o 19 více než loni.

Motocyklistů zemřelo 49, to kopíruje čísla posledních dvou let. „Dosavadní vývoj je negativní. Kromě zmíněných kategorií je v letošním roce zaznamenán neuspokojivý vývoj také v oblastech usmrcených a těžce zraněných v důsledku nesprávného předjíždění (nárůst usmrcených o třetinu a o 16 procent těžce zraněných), těžce zraněných v důsledku nepřiměřené rychlosti (nárůst o osm procent) a těžce zraněných vinou řidičů nákladních automobilů," uvádí se v tiskové zprávě.

Loni na silnicích zemřelo 502 lidí a těžce zraněných bylo 2339. Od roku 2009 jde o nejnižší čísla. CDV se zabývá výzkumem v oblasti silniční dopravy, jako servisní si ji zřídilo v roce 1992 ministerstvo dopravy. Funguje též jako znalecký ústav.

Foto ilustrační foto, HZS LK | Zdroj ČTK

Štítky nehodovost, úmrtí, děti, smutný rekodr, Česko, silnice, Ministerstvo dopravy České republiky, Centrum dopravního výzkumu, dopravní nehoda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku letos zemřelo při dopravních nehodách nejvíc dětí za posledních deset let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.