Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Schváleno. Děti, studenti a senioři budou jezdit brněnskou MHD výrazně levněji

Brněnští radní dnes schválili změny v tarifu MHD, které reagují na nařízení vlády o slevě pro důchodce, děti a studenty ve vlacích a meziměstských autobusech do 1. září. Pro MHD sice nařízení neplatí, ale sleva byla nutná k tomu, aby zůstal tarif Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje přehledný, brněnská MHD je jeho součástí. Děti do deseti let mohou v Brně od září nadále cestovat zdarma, děti od 10 do 15 let budou moct jezdit místo za polovic se slevou 75 procent.

Zlevní předplatní i jednorázové jízdenky. Například roční tak zlevní z 2375 korun na 1187. Jednorázové budou stát místo 12 a deseti korun šest a pět korun. Lidé ve věku 65 až 70 let budou mít slevu výraznější. Roční jízdenka bude stát 1187 místo 2950, obdobně zlevní měsíční a čtvrtletní jízdenka.

Ceny odpovídají těm, které budou platit v regionální dopravě. Mění se i cena speciálního kuponu z 840 korun na polovinu a díky němu mohou důchodci využívat stejné jednorázové jízdenky jako děti. Roční náklady těchto slev, které zaplatí město, jsou 20 milionů korun.

Slevy zaplatí úspory

Podle Vokřála je předpoklad, že se zaplatí z provozních úspor dopravního podniku. „Jde například o úspory na pohonných hmotách, protože díky přechodu z nafty na zemní plyn jsou provozní náklady autobusové dopravy nižší," primátor Petr Vokřál (ANO).

Novinka - levnější měsíční jízdenka pro všechny

V Brně bude také možné kupovat si takzvanou navazující měsíční jízdenku, kterou půjde pořídit pouze v elektronické verzi a cena za 12 jízdenek se bude blížit ceně roční jízdenky. Vyjde tak levněji než běžná měsíční jízdenka.

Důvodem je snaha zpřístupnit roční jízdenku lidem, pro které je jednorázová platba roční jízdenky příliš velký výdaj. Novou jízdenku si lze kupovat během platnosti předchozí.

V závislosti na tom, na jakou předplatní jízdenku tato měsíční navazuje, bude stát od 405 do 540 korun. Pro studenty a seniory však bude výrazně levnější. V prvních měsících ji studenti pořídí za 270, senioři 345 korun. Po 12 po sobě zakoupených měsíčních jízdenkách už cena u studentů klesne na 200 korun, seniorům na 250.  Platba bude možná pouze inkasem.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky mhd, Brno, sleva, senioři, děti, studenti, městská hromadná doprava, Jihomoravský kraj, Petr Vokřál, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schváleno. Děti, studenti a senioři budou jezdit brněnskou MHD výrazně levněji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.