Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Komplikace v brněnské dopravě kvůli stavbám jsou spíš nárazové, říkají policisté

Velká většina Brňanů i lidí, kteří do krajského města dojíždějí, se v současnosti musí potýkat s množstvím dopravních omezení. Kvůli opravám silnic a tramvajových tratí se to týká nejen řidičů aut, ale i lidí, kteří jezdí MHD či chodí pěšky. Podle policejního mluvčího Pavla Švába omezení na hlavních tazích způsobují spíše nárazové komplikace, nikoliv dlouhodobé, a to i díky slabšímu prázdninovému provozu.

Rozkopané centrum

Dopravní podnik má dvě problematická místa, kde nabírají autobusy zpoždění, v rozkopaném centru usměrňují cestující informátoři, uvedl provozní ředitel Jan Seitl. Po několika letech se totiž stavební práce dotkly cestujících MHD v samém centru města. Během celého léta není možné tramvají projet přes Moravské náměstí na ulici Milady Horákové a aktuálně se na deset dní kompletně uzavřel tramvajový trojúhelník u Nejvyššího správního soudu na Moravském náměstí. Souběžně zde také Teplárny Brno přestavují parovod na horkovod.

Česká, Moravák, Koliště

Tramvaje tedy neprojedou ani z České ulice na Moravské náměstí a pěší musejí velký prostor obcházet. „První vlna, kdy lidé nevěděli, kudy dál, byla 2. července, druhá po dovolených o týden později a v pondělí další kvůli tomu, že nejde projet z České na Moravské náměstí," řekl Seitl.

V úzkém centru města se dále pracuje na Kolišti, takže auta zde mají ztížený průjezd a na mnohých křižovatkách nesmějí odbočit. Hůře se jezdí také ulicí Zvonařka na velkém městském okruhu, kde je provoz zúžený ze čtyř do dvou pruhů. Podobně se provoz brzy zúží i pod železničním mostem na Křídlovické a Hybešově, a to až do půlky prosince.

Dornych, Černovická, Chodská a Slovanské náměstí

Zavřený je také Dornych a omezení je rovněž u mimoúrovňových křižovatek Ostravské s Bělohorskou a Černovické s Olomouckou. Rekonstrukce parovodu omezuje provoz na Mendlově náměstí, kvůli opravě sítí v podzemí je uzavřená ulice Chodská a polovina Slovanského náměstí.

Komplikace nastávají i potom, co zaprší

„Obecně nejvíce komplikují uzavírky provoz na tranzitních komunikacích. Problémy jsou ve špičkách samozřejmě ve chvíli, kdy se někde stane nehoda. Záleží také na počasí. Když prší, lidé jezdí autem více," řekl Šváb. Největší problémy jsou však podle něj v době, kdy dopravní omezení začínají, než si řidiči najdou alternativní trasy či jiný způsob dopravy.

„Některé uzavírky však přesáhnou prázdniny a září bude nejspíš na některých místech kritické," předpokládá Šváb. Dopravnímu podniku dělají kolony aut problém právě v ulici Zvonařka. „Auta stála až k Ostravské, ale přes léto jsme řadu linek odklonili přes Křenovou, takže se zpožděním jezdí jen okružní linky 44 a 84. Druhým problémem je rozšiřování křižovatky Tuřanka a Řípská. Minulý týden tak linka 78 nabírala zpoždění až 15 minut, tento týden díky nově otevřenému pruhu už jen pět až deset minut," řekl Seitl.

Foto Varvara Šatunova | Zdroj ČTK

Štítky doprava, komplikace, uzavírky, Brno, parovody, horkovody, šaliny, Pavel Šváb, Milada Horáková, Moravské náměstí, Nejvyšší správní soud České republiky, Teplárny Brno, Slovanské náměstí (Brno)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komplikace v brněnské dopravě kvůli stavbám jsou spíš nárazové, říkají policisté  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.