Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Konec propoceným cestám? Dopravní podnik vybaví desítky autobusů klimatizací pro cestující

Brněnský dopravní podnik nechá letos dodatečně namontovat klimatizaci do prostoru pro cestující v 55 autobusech, které koupil v roce 2015. Týká se to vozů Iveco Urbanway na stlačený zemní plyn, vyplývá z informací ve Věstníku veřejných zakázek. Provozní ředitel Jan Seitl ČTK řekl, že úmyslem dopravního podniku je vybavit klimatizací i další autobusy nakoupené v posledních letech.

Klimatizaci namontuje do autobusů firma Zliner, která je distributorem těchto vozidel a která se přihlásila do soutěže jako jediná. Dopravní podnik zaplatí 26,4 milionu korun. Výrazně se tak rozšíří počet autobusů s klimatizací.

Z výroby přišly do Brna první autobusy s klimatizací teprve letos, je mezi nimi 44 vozů Urbanway v kloubové verzi a 16 vozů SOR ve standardním provedení. Všechny jsou na plyn a právě do autobusů s tímto pohonem chce dopravní podnik klimatizaci umístit. Mohlo by tak jít ještě o dalších 38 autobusů SOR.

Brněnský podnik provozuje zhruba 320 autobusů, z toho polovina je na plyn. Díky masivním nákupům v posledních pěti letech se podařilo obměnit velkou část starších vozidel a po městě tak jezdí už poslední Karosy z přelomu tisíciletí.

V tramvajích klimatizace zatím není. První trolejbusy s klimatizací koupil dopravní podnik teprve letos, a to deset tzv. parciálních trolejbusů ze Škody Electric, které dokážou jezdit část trasy bez trolejového vedení na baterii.

Foto Martin Šiler, BMHD.cz | Zdroj ČTK

Štítky klimatizace, autobusy, dpmb, iveco, urbanway, dopravní společnost, Dopravní podnik města Brna, Iveco Urbanway, ZLINER, Brno, Karosa, Škoda Electric

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec propoceným cestám? Dopravní podnik vybaví desítky autobusů klimatizací pro cestující  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.