Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté na víkend chystají rozsáhlé kontroly. Zaměří se na rychlost, pásy nebo telefonování 

Již tento víkend se musí řidiči v Johomoravském kraji připravit na zvýšené policejní kontroly. Dopravní policie startuje celorepublikovou dopravně bezpečnostní akci, při níž se zaměří na bezpečnost provozu. A tak se bude měřit rychlost a kontrolovat používání pásů nebo telefonování za jízdy.

„Cílem akce je zajistit bezpečnost dopravy, ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu a upozornit řidiče, aby byli maximálně opatrní a ohleduplní,“ řekla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Podobně rozsáhlé kontroly přitom v předchozích letech začínaly až prvním prázdninovým víkendem, situace na českých silnicích ale policisty přinutila začít už teď. Výrazně vyšší počet hlídek se pak na silnicích bude pohybovat i příští víkend a také ten další, prodloužený.

„Každý rok se stane o prázdninách velké množství nehod, mnohdy s vážným zraněním, je to připisováno únavě s teplých dnů, oslnění sluncem, nevyspání motoristů vracejících se z delších cest, nepozornosti či rychlé jízdě,“ vysvětlila mluvčí.

Policisté se podle ní zaměří především na úseky s velkou intenzitou dopravy a také na místa, kde často dochází k dopravním nehodám. „Hlídky se budou zaměřovat na dodržování stanovené rychlosti, používání bezpečnostních pásů, telefonování za jízdy, kontrolu technického stavu automobilů a předepsaných dokladů,“ doplnila Schindlová.

Hlídat budou i další rozšířený nešvar – bezdůvodnou jízdu v levém pruhu na dálnicích a rychlostkách. „Mnozí řidiči zapomínají na pravidla jízdy v jízdních pruzích, ze zákona o provozu na pozemních komunikacích vyplývá, že mimo obec se na silnici o dvou nebo více pruzích v jednom směru jízdy jezdí v pravém pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet pouze, když je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování,“ uzavřela.

 

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky policie ČR, kontroly, doprava, rychlost , telefonní hovor, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté na víkend chystají rozsáhlé kontroly. Zaměří se na rychlost, pásy nebo telefonování   |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.