Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na dolním nádraží v Brně se pracuje, chystá se velká výluka na hlavním 

Na brněnském dolním nádraží od začátku června pracují dělníci, aby bylo připravené na velkou výluku hlavního nádraží. Na hlavním nádraží se totiž v létě začnou opravovat historické mosty přes Hybešovu a Křídlovickou ulici, bude tedy omezený vjezd od Jihlavy, Břeclavi a Moravského Krumlova. Příští rok bude dolní nádraží navíc sloužit i při výluce, kdy se bude na hlavním nádraží dělat nové zabezpečovací zařízení.

„Aktuálně se na dolním nádraží rekonstruuje železniční svršek, výhybky a trakční vedení. Postupně se připravuje stavba podchodu," řekla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Zatímco v minulosti při výlukách sloužilo na dolním nádraží pouze jedno nástupiště s jednou nástupní hranou, nyní mají být k dispozici dvě nástupiště se třemi hranami, což znamená, že zde budou moct naráz zastavit pro cestující až tři vlaky.

První výluka se letos na hlavním nádraží dotkne 5. a 6. nástupiště právě kvůli rekonstrukci mostů. Na tato nástupiště chodí cestující převážně do vlaků ve směru na Jihlavu a Moravský Krumlov.

Podle SŽDC by měla výluka začít 16. července. Práce vyjdou na stovky milionů korun a jsou nutné kvůli tomu, že se do hlavního nádraží desetiletí příliš neinvestovalo a dělaly se pouze nejnutnější udržovací práce.

Nyní je nádraží v takovém stavu, že bez dalších velkých oprav by přestalo být schopné provozu. Nové nádraží na místě dolního nádraží by se podle optimistických předpokladů mohlo začít stavět nejdříve v roce 2021 a nebude hotové dříve než koncem třetí dekády.

Aktuálně polohu kilometr na jih od současného nádraží schválila centrální komise ministerstva dopravy a ve druhé půli června by mělo toto stanovisko potvrdit i vláda.

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky hlavní nádraží, dolní nádraží, rekonstrukce, výluka, Brno, Jihlava, Moravský Krumlov, Břeclav, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dolním nádraží v Brně se pracuje, chystá se velká výluka na hlavním   |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.