Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské letiště zprovoznilo na léto provizorní výjezdovou cestu

Z brněnského letiště novou odjezdovou cestou. Letiště, město a kraj tak reagují na rekonstrukci mostu nad železniční tratí v Evropské ulici, která by mohla způsobit dopravní kolaps. Silnice bude sloužit k výjezdu do města nebo na dálnici D1.

Příjezd i odjezd na letiště budou jednosměrné

Od pátého června bude příjezd na letiště z dálnice D1, respektive z Řípské ulice, jednosměrný. Most nad železniční tratí, která příjezd křižuje, se totiž staví prakticky celý nový, takže v části Evropské ulice nyní zbývá pouze jeden jízdní pruh. Dopravu tu přesto bude muset řídit semafor, aby bylo možné zajíždět a vyjíždět od společností sídlících podél ulice K Letišti.  Interval na semaforu bude ovšem nastavený tak, aby zpoždění osobních aut a autobusů směřujících na letiště bylo minimální; rozhodně nesrovnatelně menší oproti už dnešnímu stavu, protože semafor nebude muset propouštět auta vyjíždějící z letiště.

Nový bude jen výjezd od letištního terminálu. Auta odjíždějící z parkoviště před odbavovací halou nezabočí jako dosud doprava na Evropskou, ale odbočí doleva a dopravní značení je povede po novém přejezdu přes železniční vlečku na novou silnici, která je dovede až na ulici Tuřanka. Nová záložní cesta je po celé délce vyasfaltovaná.

18_ACC_brno_airport_mapa_v06.png

V letní sezóně průměrně 100 tisíc cestujících denně

Vloni v květnu brněnské letiště odbavilo dvacet tisíc cestujících. Díky charterovým letům jich ale už v červnu bylo přes šedesát tisíc a v letní špičce vyšplhá počet cestujících odbavených za jeden měsíc ke sto tisícům. Přesto už nyní, při pětinovém provozu na letišti ve srovnání s červencem a srpnem, způsoboval semafor nárazově zpoždění 10-15 minut. To nyní odpadne. Cestující z letiště Brno by přesto měli při plánování příjezdu k terminálu raději počítat s dostatečnou rezervou. Náhradní cesta a s ní spojený jednosměrný příjezd a odjezd k areálu letiště bude v provozu od 5. června do 30. září.

Autoři | Foto Accolade | Zdroj s použitím TZ

Štítky Letiště Brno-Tuřany, letiště, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské letiště zprovoznilo na léto provizorní výjezdovou cestu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.