Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě se letos opraví silnice za jedna a tři čtvrtě miliardy

Jihomoravský kraj letos zrekonstruuje silnice nižších tříd zhruba za 1,8 miliardy korun. Za 200 milionů ze svého rozpočtu a 300 milionů od státu opraví 52 kilometrů silnic a 48 mostů. Další miliarda půjde z Evropské unie a tyto akce kraj bude spolufinancovat dalšími 265 miliony korun.

 Kraj původně plánoval dát z rozpočtu na samostatné akce 164 milionů korun, radní ale částku zvýšili o 29 milionů. „Když k tomu připočteme letošní příspěvek vlády na opravy silnic ve výši skoro 304 milionů korun, poputuje letos na opravy silnic z rozpočtu Jihomoravského kraje a Státního fondu dopravní infrastruktury téměř půl miliardy korun," uvedl Hanák.

Desítky mostů a 50 kilometrů silnic

Podle něj se za to zrekonstruuje 52 kilometrů silnic a 48 mostů. Patří mezi ně rekonstrukce mostu v Hodoníně, v Bučovicích, v Brně, Veverské Bítýšce a Ostrovačicích, ale i zlepšení stavu silnic na průtahu obcí Kravsko, z Holubic do Rousínova nebo z Mutěnic do Dubňan. Letos se dokončují i práce započaté loni, a to například průtah obcí Habrovany, silnice z Lednice do Nejdku nebo opěrná zeď v Jevišovicích.

Miliarda půjde z eurofondů

Podle Hanáka zamíří do rekonstrukcí silnic i zhruba miliarda z Integrovaného regionálního operačního programu. „Tyto akce spolufinancujeme částkou 265 milionů korun," dodal náměstek. Mezi investice patří například průtah obcemi Moutnice, Jamolice, Hrádek, Krhovice nebo komunikace z Deblína do Tišnova, z Terezína do Velkých Pavlovic, z Hajan do Želešic nebo další most v Brně. V Jihomoravském kraji je téměř 4000 kilometrů silnic I. a II. třídy.

Foto ilustrační foto | Zdroj ČTK

Štítky silnice, jižní Morava, rekonstrukce, eurofondy, Jihomoravský kraj, rozpočet, Evropská unie, Státní fond dopravní infrastruktury, Brno, Hodonín, Bučovice, Veverská Bítýška, Ostrovačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se letos opraví silnice za jedna a tři čtvrtě miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.