Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Most přes Novomlýnské nádrže je v havarijním stavu. Letos se uzavře kamionům, příští rok všem

Most na silnici I/52 přes Novomlýnské nádrže na jižní Moravě se v nejbližších dnech uzavře pro kamiony nad 13 tun a příští rok bude zavřený šest měsíců pro veškerou dopravu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje příští rok výstavbu nového.

Zdaleko horší stav, než se očekávalo

Při velké diagnostice nyní zjistilo, že stav mostu je na stupni šest sedmistupňové škály, a ne na stupni čtyři, jak se domnívalo. To znamená, že horší už je jen havarijní stav. Diagnostiku si silničáři udělali kvůli tomu, aby zjistili, zda je mostní konstrukce schopná unést ještě cyklostezku, kterou zde chce stavět kraj. Velké množství cyklistů totiž jezdí po silnici, což vytváří nebezpečné situace v hustém provozu.

ŘSD nahlásilo situaci krajskému silničnímu úřadu a hledá s ním cestu, kudy vést kamiony, aby se místu vyhnuly. „Ideální by bylo, aby od Rakouska vůbec nepřijely do Mikulova, protože odtud je budeme muset odklonit do Znojma či Břeclavi, jenže ani jedno město nemá obchvat," řekl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala. Podle něj je jen těžko myslitelné, že by bylo možné odklonit kamiony na silnice druhé a třetí třídy, které nejsou na takové zatížení stavěné.

Pro dopravce, kteří jedou na Brno od Vídně, připadá ještě v úvahu odbočka z rakouského hlavního města na Bratislavu a odtud na Brno, celá cesta totiž vede po dálnici.

Černá hora podruhé

Most je v horším stavu, než se předpokládalo, protože do konstrukce zatéká a ta koroduje. „Je to stejné jako v Černé Hoře," zmínil Fiala most na silnici I/43. Most je z roku 1979 a měří 120 metrů. Demolice a stavba nového bude stát zhruba 100 milionů korun. Silničáři již vypsali soutěž na projektanta a očekávají, že stavební povolení dostanou do konce roku a příští rok budou stavět. Nový most pak unese i plánovanou cyklostezku.

Foto Google Maps | Zdroj ČTK

Štítky Most, Nové Mlýny, havariní stav, uzavírka, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, Jihomoravský kraj, Tim Hamilton, Brno, Rakousko, Vídeň, Bratislava, Mikulov, nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most přes Novomlýnské nádrže je v havarijním stavu. Letos se uzavře kamionům, příští rok všem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.