Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj ukončil jednání s Rumuny o nových leteckých linkách z Brna, hledá nové dopravce

Jihomoravský kraj dnes ukončil spolupráci s rumunským dopravcem Blue Air, který měl od jara zajistit několik nových leteckých linek z Brna. Novinářům to dnes řekl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Jednání s firmou vázla, strany podle něj měly problémy se sjednocením českého a rumunského práva. Kraj hledá nové dopravce. Šimek věří, že by některé linky mohly začít fungovat ještě letos. Z Brna se nyní létá do Londýna a Mnichova. Od jara měly přibýt linky do Milána, Bruselu, Říma, Barcelony a Lvova. Kraj byl připravený do toho dát 60 milionů korun.

 „Obě strany jely a nedohodly se. Proto jsem dnes poslal do Rumunska dopis, že s touto spoluprácí končíme. Nevidíme v tom perspektivu," zdůraznil Šimek. Podle něj je problém v právní stránce. „Rozdíl mezi českým a rumunským právem je trošku větší. Jsou věci, na kterých musí trvat česká strana, na něčem trvala rumunská strana," uvedl Šimek. Dodal, že Jihomoravský kraj se snažil řešit všechny problémy, zatímco na druhé straně narůstaly v právní oblasti různé nároky.

Chceme spoje do Evropy ještě letos, ujišťuje kraj

Kraj ale podle hejtmana už dříve začal jednat s jinými dopravci, kteří by mohli linky zajistit. Zatím ale není jasné, zda všechny linky zajistí jedna firma, nebo více firem. Kraj chce ale nová spojení s evropskými městy co nejdříve. Šimek věří, že některá letadla začnou létat ještě v letošním roce. Hejtman řekl, že nové letecké linky jsou prioritou vedení kraje.

Kraj i město si od většího počtu linek slibují větší atraktivitu regionu pro zahraniční investory i turisty. Letiště loni zastavilo propad v počtu cestujících, když jich odbavilo zhruba 460.000. Je to nejvíce z českých regionálních letišť. Více než z poloviny ho využívají cestující charterových letů v letní sezoně. Loni skončily pravidelné linky na londýnské letiště Luton a do Eindhovenu, v minulosti přestala létat letadla do Moskvy. Zůstaly tak linky do Londýna Stanstedu a Mnichova.

Foto ilustrační foto, Blue Air | Zdroj ČTK

Štítky letectví, Brno, Řím, Barcelona, Brusel, Lvov, Milán, odložení, dopravci, Bohumil Šimek, Jihomoravský kraj, Londýn, Mnichov, ANO 2011, Blue Air

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj ukončil jednání s Rumuny o nových leteckých linkách z Brna, hledá nové dopravce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.