Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně začala přeložka tramvaje na Plotní. Dornych se uzavře od pondělí

V Brně v pátek 9. března začala přeložka tramvajové trati z ulice Dornych na ulici Plotní za 1,2 miliardy korun. Zhotovitelská firma Imos si převzala staveniště. V pondělí se uzavře Dornych a místem přestanou jezdit tramvaje i auta s výjimkou firem, které tu sídlí. Pro cestující MHD bude fungovat náhradní autobusová doprava a pro auta objížďky. Město o nich bude informovat na informačních cedulích. Práce potrvají 30 měsíců.

Zastávka Zvonařka

Práce se dotknou sítí pod povrchem i komunikace. Auta nyní jezdí po Plotníi Dornychu, kde se  navíc mísí s tramvajemi. Přeložení tramvaje má zklidnit tranzitem přetíženou Plotní ulici. Bude po ní jezdit jen MHD. Po mnoha letech vznikne i zastávka u autobusového nádraží Zvonařka, která tam chybí. Je až kousek od nádraží a lidé se k ní musejí dostávat přes složitou mostní konstrukci nad hlavní silnicí. Na Dornychu bude po ukončení prací čtyřproudová silnice a zcela z ní zmizí tramvajové koleje.

Šalinu nahradí autobusový spoj

Úvodní asi roční práce se uskuteční na Dornychu v úseku od Svatopetrské po ulici Zvonařka. Od pondělí bude tramvaj jezdit ve zkrácené trase z Technologického parku jen na smyčku ke Zvonařce, přestupní uzel pro náhradní autobusovou dopravu bude ještě o zastávku dříve na Úzké. Tam cestující nastoupí na náhradní autobusový spoj x12 a pojedou až do Komárova na Mariánské náměstí.

Zastávky Kovářská a Svatopetrská ležící na Dornychu budou zcela bez obsluhy stejně jako zastávka Konopná při jízdě směrem na centrum. Nově na Plotní ulici přibudou zastávky Železniční a Konopná ve směru na Komárov.

Nová zastávka

Trasa nového spoje autobusové linky x12 povede z Úzké přes zastávky nazvané Autobusové nádraží, což je dnešní obvyklá zastávka u tramvajové smyčky naproti prodejně Lidl, dále přibude nová zastávka Zvonařka na ulici Plotní, zastavovat se bude na zastávce Železniční a potom podle jízdy směru i na Konopné a v Komárově, konečná bude na Mariánském náměstí.

Změna u autobusových linek

Auta i autobusové linky MHD pojedou v obou směrech po Plotní. Platit to bude pro linky 40, 48 a 63. Vynechají tak zastávku Svatopetrská, zastávku Zvonařka obslouží nikoliv u smyčky tramvaje jako dosud, ale v přeložené poloze na ulici Plotní. Navíc obslouží i nově zřízenou zastávku Železniční a dále Konopnou. Stejnou trasu pojede i linka 50.

Další objízdné trasy povedou přes Heršpickou, Masnou a Černovickou. LInka 64 povede obousměrně ulicemi Černovické nábřeží a Masná, nástupní zastávkou v Komárově bude Mariánské náměstí. Linka 67 pojede obousměrným odklonem ulicemi Křenová, Masná a Černovická.

Řidiči se musí řídit podle cedulí

Řidiče osobní dopravy budou o objížďkách informovat cedule, billboardy a další ukazatele. Budou už na příjezdu od dálnic. Jakmile zhruba po roce vznikne nová čtyřproudová silnice na Dornychu, auta i MHD budou jezdit po něm a práce se přesunou na Plotní, kde se vybudují tramvajové koleje.

Foto Vizualizace - Youtube.com | Zdroj ČTK

Štítky Dornych, Plotní, rekonstrukce, tramvaj, přeložka, Brno, městská hromadná doprava, Komárov, Mariánské náměstí (Brno), Lidl, Technologický park a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začala přeložka tramvaje na Plotní. Dornych se uzavře od pondělí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.