Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jaký název ponese nové brněnské hlavní nádraží? Brno chystá komunikační kampaň

Brno zanedlouho spustí velkou komunikační kampaň k podobě hlavního vlakového nádraží, které má v budoucnosti postavit stát za desítky miliard korun. Město chce s obyvateli hledat i jeho název. Vláda letos rozhodne, zda postaví nádraží v centru pod Petrovem poblíž současného, které nestačí, nebo ho odsune o necelý kilometr k řece. Odsun podporuje Jihomoravský kraj i Brno, které mají pro vládu doporučující hlas.

Soutěž o název nádraží

Polohu hlavního nádraží provázejí dlouhodobé spory. Ani magistrátní koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených nebyla v hlasování o podpoře jedné z variant před týdnem jednotná, když Zelení podpořili Petrov a zbytek odsun. „Tato doba byla hektická a vypjatá. Proto bychom měli pracovat na přípravě a táhnout za jeden provaz. Chystáme velkou komunikační kampaň pro občany, kterou brzy vystřelíme. Chceme začít intenzivně pracovat na tom, jak nádraží bude vypadat. Byl bych rád, kdyby občané soutěžili o tom, jak se bude nádraží jmenovat," uvedl primátor Petr Vokřál (ANO).

Je si vědom, že konečné rozhodnutí o poloze nádraží zatím není. „Až to rozhodnutí padne, budeme mít vlastní představu. Chtěl bych vyzvat obyvatele, aby si řekli své k této záležitosti," dodal Vokřál. Před rozhodováním o poloze nádraží v brněnském zastupitelstvu provedlo město mezi obyvateli průzkum, který vyšel lépe pro variantu pod Petrovem. Zastupitelstvo nakonec ale schválilo odsun, stavbu pod Petrovem má ale mezi přijatelnými možnostmi.

Bližší podrobnosti o komunikační kampani Vokřál nesdělil. Není tedy jasné, zda budou schůzky s místními, prezentace nebo jiná forma kampaně. Město informace prý zveřejní brzy.

Stavba nádraží má trvat zhruba šest let. U řeky má stát od 42 do 45 miliard korun, pod Petrovem od 42 do 56 miliard korun. Brno má ale k odsunuté poloze podmínku - požaduje výstavbu i podzemní železnice, obdoby metra na pomoc MHD. To by mělo stát dalších deset až 20 miliard korun. Podle studie proveditelnosti, kterou nechala zpracovat Správa železniční dopravní cesty, by se mohlo u řeky začít stavět v roce 2020, zatímco pod Petrovem nejdříve v roce 2026.

Foto Vizualizace varianty Řeka | Zdroj ČTK

Štítky nové hlavní nádraží, název, kampaň, Brno, Brněnský Petrov, Jihomoravský kraj, Petr Vokřál, ANO 2011, KDU-ČSL, Žít Brno, TOP 09, Strana zelených, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaký název ponese nové brněnské hlavní nádraží? Brno chystá komunikační kampaň  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.