Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nové letecké linky z Brna do celé Evropy od března létat nebudou, jednání s dopravcem se komplikují

Pět nových leteckých linek z Brna do evropských měst nezačne létat v březnu, jak se původně předpokládalo. Délku zdržení ani termín jejich zprovoznění Jihomoravský kraj zatím neví. Hejtman Bohumil Šimek (ANO) dnes novinářům řekl, že březen považuje za nereálný s ohledem na komplikovaná jednání s rumunským přepravcem Blue Air, který měl linky zajistit. Podle Šimka bude kraj s Blue Air dál jednat a dívat se i po jiných dopravcích tak, aby letos alespoň některé linky mohly fungovat.

Z Brna se nyní létá do Londýna a Mnichova. Přibýt mají spoje do Milána, Bruselu, Říma, Barcelony a Lvova. Kraj do toho letos chce dát 60 milionů korun. S dopravcem založil společnost Blue Air Moravia Transportation, v níž má kromě něj a Rumunů podíl i město.

Jednání se zasekla, březen není reálný

„Jednání jsou velmi dlouhá. Připadá mi to velmi špatné, protože sladit některá česká a rumunská práva je velmi složité. My jsme se trošku zadrhli, jsou tam problémy a samozřejmě se poohlížíme i po jiných možných dopravcích," uvedl Šimek.

Podle něj je nereálné začít léta v březnu, jak se předpokládalo. Jak dlouhé zdržení bude, hejtman není schopný říct. „Budeme chtít od rumunských dopravců jasné vyjádření do několika dnů, abychom se nezastavili a mohli jednat dál i s jinými dopravci," dodal Šimek.

Podle něj je vhodné zavádět nové linky na jaře na počátku sezony, nikoli v zimě. „Uděláme vše pro to, abychom alespoň letos nějaké spojení zajistili," dodal Šimek.

Milán a Brusel třikrát týdně. Řím, Barcelona a Lvov dvakrát

Plán počítá s tím, že linky přepraví ročně kolem 130.000 cestujících, v letadle má být přes 120 míst. Do Milána a Bruselu se má létat třikrát týdně, dvakrát do Říma, Barcelony a Lvova. Kraj i město si od většího počtu linek slibují větší atraktivitu regionu pro zahraniční investory i turisty.

Letiště loni zastavilo propad v počtu odbavených cestujících, letištěm jich prošlo zhruba 460.000, což je nejvíce z českých regionálních letišť. Brněnské letiště využívají z více než poloviny cestující charterových letů v letní sezoně. Loni skončily pravidelné linky na londýnské letiště Luton a do Eindhovenu, v minulých letech také přestala létat letadla do Moskvy.

Foto Blue Air | Zdroj ČTK

Štítky Letiště Brno, Blue Air, letecké linky, odložení, Brno, Bohumil Šimek, Evropa, Řím, Brusel, Milán, Barcelona, Jihomoravský kraj, Lvov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové letecké linky z Brna do celé Evropy od března létat nebudou, jednání s dopravcem se komplikují  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.