Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na opravu silnic nižších tříd půjde jen z kraje 165 milionů. Další stovky milionů můžou přijít z EU

Zhruba 165 milionů korun dá letos Jihomoravský kraj na opravy silnic nižších tříd. Původně vymezil 14 milionů, dalších 75 milionů schválili radní. K tomu přidá ještě 76 milionů nedočerpaných peněz z loňského roku. Další peníze kraj použije z Evropské unie a nejspíš i od státu.

Peníze poslouží například na silnice mezi Deblínem a Tišnovem, mezi Újezdem a Otnicemi, ale i na opravu mostů v Hodoníně. Vedle toho kraj očekává, že by mohl dostat další peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), z něhož kraje v posledních letech dostávaly asi tři miliardy korun ročně.

Jižní Morava získávala zhruba čtvrt miliardy, a pokud to vláda schválí, obdobné peníze by mohla obdržet i letos. „Vzhledem k aktuálnímu vývoji situace kolem vlády ale dnes není ještě vůbec jasné, kolik peněz letos kraje ze Státního fondu dopravní infrastruktury dostanou a jestli vůbec nějaké. Tato nejistota nám značně komplikuje plánování letošní stavební sezony," zdůraznil hejtmanův náměstek zodpovědný za dopravu Roman Hanák (ČSSD) s ohledem na to, že je vláda v demisi a premiér Andrej Babiš má sestavit novou, která získá důvěru Sněmovny.

Kraje letos požadují po vládě z dopravního fondu čtyři miliardy korun, ve kterých zohledňují také zvýšení platů řidičů. Peníze na nárůst platů z rozhodnutí vlády mají poskytnout kraje, které ale mají dostat od státu více peněz na rekonstrukce silnic.

Kraj chce získat peníze také z Evropské unie. V letošním roce by mohlo jít z dotací na krajské silnice asi 1,2 miliardy korun. Některé stavební akce začaly loni, některé se zahájí letos a budou pokračovat i v příštím roce. Jihomoravský kraj má ve správě téměř 4000 kilometrů silnic nižších tříd.
 

Foto ilustrační foto | Zdroj ČTK

Štítky silnice, rekonstrukce, dotacel, Jihomoravský kraj, peníze, Evropská unie, oprava, Státní fond dopravní infrastruktury, Hodonín, Tišnov, Andrej Babiš, Otnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravu silnic nižších tříd půjde jen z kraje 165 milionů. Další stovky milionů můžou přijít z EU  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.