Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vinaři se připravují na výrobu slámového vína

Jihomoravští vinaři se v těchto dnech připravují na výrobu slámového vína. Jeho produkce v posledních letech roste a je vyšší než u ledového vína. S lisování slámového vína dnes začaly například Vinné sklepy Lechovice na Znojemsku. Na slámové víno připravily 3,5 tuny hroznů odrůdy Ryzlink rýnský.

Tato specialita s vysokým obsahem cukru vzniká lisováním hroznů, které po dobu několika měsíců od sklizně ležely na slámě nebo byly zavěšeny na čerstvém vzduchu. Kuličky hroznů za tu dobu seschnou natolik, že z nich vinaři získají jen třetinu obvyklého množství šťávy. Jejich cukernatost se naopak téměř zdvojnásobí.

Vinaři už na vysychání hroznů nemusejí čekat tak dlouho jako v minulosti. Mohou je lisovat teoreticky už po dvou měsících. Dříve to byly minimálně tři měsíce. "Důležité je, aby cukernatost byla minimálně 32 stupňů. Když hrozny leží déle, mohou na ně dosáhnout plísně. Vinaři se o ně musí více starat a shnilé hrozny vyhazovat," řekl dnes ČTK výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Podle vedoucího provozu vinic Vinných sklepů Lechovice Romana Staňka loňský rok přinesl slušnou úrodu. Vinaři se obávali toho, jak se projeví dopad mrazů, které zasáhly vinice o rok dříve. "Obavy se nepotvrdily a bylo poměrně dost hroznů, z pohledu množství to byl jeden z nejlepších roků," uvedl Staněk. Firma chystá letos i ledová vína. Na vinici měla hrozny ještě v polovině ledna. "Standardně jsme mívali sklizeno mezi polovinou listopadu a začátkem prosince," uvedl Staněk. Většina firem letos  produkci této speciality vzdala. Někteří vinaři sklízeli hrozny na ledové víno ještě později. "Ročník 2013 ledové víno bude jen o pár tisících litrů v celé republice," uvedl Staněk.

Vinné sklepy Lechovice patří v ČR k větším výrobcům ledového a slámového vína. Hospodaří na Znojemsku na 236 hektarech vinic, které spadají do katastru čtyř vinařských obcí. Výrobou slámového vína se v kraji zabývá více vinařství. Příkladem je Znovín Znojmo, Réva Rakvice nebo vinařství Sonberk.

Produkce slámového vína v ČR v jednotlivých letech v hektolitrech:

Rok Produkce v hl
2010 96
2011 30
2012 174

Zdroj ČTK

Štítky slámové víno, hrozen, vinařství, Lechovice, okres Znojmo, Roman Staněk, Česko, Svaz vinařů České republiky, Sonberk, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři se připravují na výrobu slámového vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.