Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přístroji, který analyzuje na dálku, pomůže na trh nová firma

Přístroji, který umí na dálku provést chemickou analýzu, pomůže na trh nově založená firma AtomTrace. Vznikla jako takzvaná spin-off společnost z iniciativy výzkumníků, kteří na objevu pracovali, a s podporou Vysokého učení technického v Brně a Středoevropského technologického institutu (CEITEC VUT). To dnes řekl výzkumník a jednatel firmy Jozef Kaiser.

Přístroj s pracovním názvem rLIBS letos získal zlatou medaili na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Umožňuje přímo v terénu bezkontaktně zjistit prvkové složení materiálu, a to až na vzdálenost 20 metrů. Vzorky lze analyzovat na místě.

"Velmi zjednodušeně se dá říct, že nyní není problém analyzovat například složení, a tím i stav či případnou korozi mostu, aniž bychom museli přímo odebrat vzorek. Stačí umístit přístroj na zem, namířit ho na most a ten prostřednictvím laserového paprsku provede analýzu na dálku," uvedl Kaiser, jeden z tvůrců zařízení.

Přístroj pohledem laika připomíná velký reflektor nebo hvězdářský dalekohled na masivním stativu, doplněný o modul na kolečkách. Vysílá silný laserový paprsek, který odpaří část vzorku, což následně umožňuje prvkovou analýzu pomocí spektrometru. Přístroj detekuje většinu prvků chemické tabulky a umožňuje zkoumat pevné látky, kapaliny i plyny.

Spin-off firma vznikla podle standardních metod, které se používají v zahraničí. "Jsou tam přítomní původci té technologie. Univerzita spin-off podporuje. Očekávám od toho, že budeme konečně komercionalizovat technologie, které jsme tu vyvinuli," uvedl Kaiser. Do firmy se možná přesune také část výzkumného týmu, zejména konstruktéři a technici.

Rektor Vysokého učení technického Petr Štěpánek považuje přístroj za jeden z důkazů, že CEITEC VUT dokáže vlastními objevy přispět k ekonomické udržitelnosti svého provozu.

Zdroj: ČTK
Foto: BVV

Štítky analýza, Vysoké učení technické v Brně, Brno, Petr Štěpánek, Veletrhy Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístroji, který analyzuje na dálku, pomůže na trh nová firma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.