Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pivovary mají už navařeny speciály na vánoční trh

Jihomoravské pivovary už mají navařené speciály na vánoční trh. Letos se to obešlo bez větších překvapení. Pouze vyškovský pivovar připravil nový speciál, bude jím polotmavé svrchně kvašené pivo.

Vyškovský pivovar se v posledních letech na speciály zaměřuje. V minulosti dával v omezeném množství na trh i typy piv, které v Česku nebyly obvyklé. "Adventní speciál už zraje, jeho várka měla 60 hektolitrů," řekla manažerka provozu vyškovského pivovaru Michaela Lusková.

Starobrno uvařilo letos pivo Medák, kterým se prezentovalo už v minulosti. Nová je ale receptura. "Med přidáváme jak na varně, tak i ve fázi ležení piva do ležáckých tanků. Od tohoto kroku si slibujeme, že se v pivu zvýší medové aroma. Dlouhé dokvášení v ležáckých tancích pak příjemně zakulatí chuť tohoto výborného ležáku," uvedl sládek pivovaru Starobrno Libor Doseděl. Včelí med ve třináctistupňovém speciálu je od dodavatele z Moravy.

Břeclavští sládci stejně jako loni připravili pivní speciál Vánoční dědictví. Je to tmavé, filtrované pivo, které neprochází pasterizací. "Na stůl se tak dostává ležák, který je charakteristický karamelovou chutí a obsahem alkoholu šest procent," uvedl Michal Šimíček ze Zámeckého pivovaru Břeclav. Extrakt původní mladiny Vánočního dědictví odkazuje na vznik pivovaru v roce 1522 a má hodnotu přesně 15,22 procenta. Vánoční dědictví bude distribuováno jednak v sudech a 1,5litrových PET lahvích, ale také v limitované edici skleněných lahvích s keramickým uzávěrem o objemu dva litry a 0,65 litru.

Pivovar v Černé Hoře, který patří do skupiny Pivovary Lobkowicz, se bude opět prezentovat s dalšími pivy skupiny v dárkových kartonech. Nabídku pivních produktů doplní nový pivovar v Brně s kapacitou do 10.000 hektolitrů. Jeho spuštění chystá Brněnská pivovarnická společnost v čele se sládkem Petrem Hauskrechtem, který působil i ve Starobrnu. Podrobnosti k produkci pivovar zveřejní v polovině listopadu.

Zdroj: ČTK

Štítky pivovar, pivo, Pivovar Starobrno, dědictví, Česko, Pivovar Černá Hora, Zámecký pivovar Břeclav, Pivovary Lobkowicz, Morava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovary mají už navařeny speciály na vánoční trh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.