Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O Amazonu v Brně se nerozhodlo, radní chystají dodatek smlouvy

O stavbě obřího skladu amerického internetového obchodu Amazon v Brně stále není rozhodnuto. Brněnští radní ve středu na zasedání schválili záměr, díky němuž je možné doplnit dodatkem již schválenou smlouvu s developerskou společností CTP Invest.

Schválit by ji mělo zastupitelstvo na mimořádném zasedání čtrnáctého února, jak požaduje CTP. "Zároveň se tím má otevřít cesta ke schválení smlouvy mezi městem a Ředitelstvím silnic a dálnic o stavbě dálničního sjezdu do průmyslové zóny," řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Primátor Roman Onderka potvrdil, že mimořádné zasedání zastupitelstva svolá. Do pondělí se má k nastalé situaci vyjádřit i Amazon, jehož zástupkyně se ve středu jednání rady zúčastnila. Původně chtěla společnost čekat pouze do konce ledna. "Jednali jsme dnes i s CTP. Zároveň byli na zasedání pozváni zástupci všech zastupitelských klubů kvůli otázce mimořádného zastupitelstva. O přesném znění dodatku smlouvy budeme jednat na radě příští týden," uvedl Pospíšil.

V aktuální smlouvě mezi městem a CTP se developer zavázal zaplatit za pozemky pro halu Amazonu 214 milionů korun. Dalších šestapadesát milionů korun by zaplatil za dopravní opatření před postavením dálničního sjezdu a také za pomoc s výkupy pozemků pro tuto stavbu. Některým zastupitelům se to však nezdálo dostatečné, proto minulý týden smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic neschválili. Ta je totiž podmínkou pro prodej pozemků společnosti CTP.

Odpůrci stavby poukazují na neúnosnou dopravní situaci v městské části Slatina, kterou další nákladní automobily ještě zhorší. Dálniční sjezd přitom může stát nejdříve v roce 2017.

Amazon chce brněnské distribuční centrum otevřít v září, aby z něj stihl obsloužit předvánoční trh. Práci zde má najít minimálně tisíc pět set lidí, před Vánoci ještě více. Nechce však už dlouho čekat, rozhodně ne do 18. března, kdy je na programu řádné zasedání zastupitelstva. Začátkem tohoto týdne zástupce developera HB Reavis uvedl, že nabídl náhradní variantu, kterou je velká průmyslová zóna Eurovalley poblíž Bratislavy u dálnice směrem do Brna.

Problémy provází i plánovaná stavba skladu Amazonu u Dobrovíze u Prahy, do níž už se vložil i Středočeský kraj. Připravil memorandum, k němuž by se měly připojit všechny zainteresované strany a mají najít kompromisní řešení.

Zdroj ČTK

Štítky amazon, zastupitelstvo, černovice, CTP, Amazon.com, Brno, Oliver Pospíšil, Ředitelství silnic a dálnic, Roman Onderka, pozemek, HB Reavis, Praha, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Amazonu v Brně se nerozhodlo, radní chystají dodatek smlouvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.