Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město chce odkoupit akcie ve společnosti Veletrhy Brno

Zastupitelstvo města Brna na svém jednání v úterý 9. října schválilo záměr vést jednání a získat majetkový podíl 61 procent akcí ve společnosti Veletrhy Brno.

Dosavadní majoritní vlastník, společnost Messe Düsseldorf, totiž oznámil, že svůj podíl chce prodat. V tuto chvíli má Brno v této společnosti 34procentní blokační minoritu, a tudíž předkupní právo.

Na základě rozhodnutí zastupitelů město zahájí s protistranou jednání. K tomu byla zřízena expertní pracovní skupina, která bude připravovat veškeré právní a ekonomické podklady kolektivním orgánům města pro jejich další rozhodování.

„Jsme na začátku vyjednávání, nicméně od počátku nabídky od Messe Düsseldorf na odkoupení 61 procent akcií jsem byl přesvědčený o tom, že musíme jako město tuto nabídku vzít vážně a postupovat tak, aby se Brno stalo většinovým vlastníkem firmy,“ řekl primátor Roman Onderka.

Na rozhodnutí zastupitelů reagoval také generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš: „Odhodlanost města Brna k odkoupení akcií vítám. Jsem přesvědčen, že to přispěje k větší synergii města a BVV. Současně je to významná garance k zachování veletržního programu.“

V souvislosti s prodejem akcí se totiž už objevily spekulace, jak bude veletržní areál využíván po změně většinového vlastníka. Podle tiskového mluvčího Veletrhů Brno Davida Pokorného ale nebudou mít jednání o změně vlastnické struktury na chod společnosti žádný vliv. „Firma má naplánovaný veletržní kalendář až do roku 2015, je plně likvidní a své závazky splácí včas. Její finanční stabilitu potvrdil nezávislý auditor, společnost KPMG,“ řekl Pokorný.

Jak dodal, statutární orgány si uvědomují důležitost veletrhů pro město, jeho ekonomiku a podporu cestovního ruchu. Proto je také vyloučena jakákoliv spekulace o tom, že by v areálu brněnských veletrhů mohlo být cokoliv jiného než veletrhy.

„Územní plán jasně stanovuje, že na výstavišti je možné rozvíjet výhradně veletržní podnikání. Nelze tedy přeměnit památkově chráněný areál například v tržnici nebo cokoliv jiného,“ dodal mluvčí David Pokorný.

Štítky výstaviště, Brno, odkup, akcie, město, Veletrhy Brno, David Pokorný, Düsseldorf, veletrh, Roman Onderka, KPMG

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce odkoupit akcie ve společnosti Veletrhy Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.