Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jednání o Amazonu v Brně přerušili, výsledek je nejistý

Zda americká internetová obchodní společnost Amazon vybuduje v Brně obří logistické centrum, je nejisté i po třech hodinách dnešního jednání brněnského zastupitelstva. To by mělo schvalovat smlouvy s developerem CTP Invest a s Ředitelstvím silnic a dálnic. Primátor Roman Onderka (ČSSD) jednání přerušil do 14:00. Jednání se zasekla na tom, že územní plán momentálně nepřipouští stavbu logistického centra, a také na tom, že CTP začala pracovat na pozemcích města, aniž by k tomu měla povolení.

Klíčovým problémem tak najednou není sjezd z dálnice D1, který ulehčí přetížené dopravě ve Slatině, Černovicích a Tuřanech. V této otázce už se totiž CTP smluvně zavázala vykoupit minimálně 70 procent pozemků pro sjezd, aby se stavba urychlila.

Na práce na pozemku, které CTP dosud nepatří, upozornili obyvatelé, kteří poblíž plánovaného Amazonu bydlí a na jednání je vytáhla Strana zelených. "Neexistuje smlouva, která by CTP povolovala nakládat s pozemky města. Přitom už tam shrnulo ornici a naváželo suť. To je v rozporu se stavebním zákonem," prohlásil zastupitel Martin Ander (SZ).

ČTĚTE VÍCE: V Brně dnes budou schvalovat smlouvu s CTP kvůli příchodu Amazonu

CTP se přímo na jednání zastupitelstva k tomuto konání nepřiznalo a tvrdilo, že pracuje pouze na pozemcích, které již loni koupilo od ministerstva obrany. Z fotografií, které mají zelení k dispozici však vyplývá, že CTP pracovala i na městských pozemcích, což připustil i koaliční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD).

Druhým problémem je potřeba aktualizace územního plánu. Někteří zastupitelé se totiž obávají soudních sporů s CTP v případě, že aktualizace územního plánu neprojde. Pospíšil však tvrdí, že toto je ošetřeno přímo ve smlouvě s CTP.

Amazon slibuje, že v Brně vytvoří minimálně 1500 pracovních míst a investuje zde zhruba 2,7 milardy korun.

Zdroj ČTK

Štítky Amazon, Brno, stavba, sklad, zastupitelstvo, zprávy, černovická terasa, investice, CTP, Amazon.com, pozemek, územní plán, ČSSD, Roman Onderka, Ředitelství silnic a dálnic, Strana zelených, Oliver Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednání o Amazonu v Brně přerušili, výsledek je nejistý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.