Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Developer CTP hledá v Brně náhradní investory místo Amazonu

Developer CTP Invest už jedná s klienty, kteří by mohli obsadit obří plochu, která měla na brněnské Černovické terase původně připadnout skladu americké společnosti Amazon. Ten v Brně téměř jistě nebude. CTP se však musí domluvit na dalším postupu s městem, protože smlouva na pronájem pozemků vyprší na konci roku.

Chce s ním spolupracovat podobně jako u předchozích projektů nejen v průmyslové zóně Černovická terasa, řekl ředitel CTP pro jižní Moravu Tomáš Budař.

Nájemní smlouva vyprší proto, že pozemky neobsadí Amazon. Brněnští zastupitelé totiž tak dlouho protahovali možnost prodeje pozemků pro Amazon, až se Američané rozhodli, že v Brně investovat nebudou. Slibovali 1500 pracovních míst. "Od června nemáme od Amazonu žádné nové informace, přestože zatím nemá k Brnu alternativu," míní Budař.

CTP aktivně hledá náhradu a místo jednoho velkého investora oslovil více menších. Část pozemků již CTP vlastní, část je města. "Jednáme se třemi klienty. Jelikož jde o prémiovou lokalitu, tak i přes změnu územního plánu jde o výrobní a ne logistické firmy. Pro logistiku máme zóny v Pohořelicích a Hruškách," uvedl Budař. Na Černovické terase fungují sklady pouze pro firmy, které na ní mají i výrobu. Až do května neumožňoval územní plán umístit do průmyslové zóny sklady, kvůli Amazonu jej však zastupitelé změnili.

Příchod Amazonu politicky prosazoval především končící primátor Roman Onderka (ČSSD) a jeho strana, proti se naopak postupně vyprofiloval jeho koaliční spojenec ODS. Aktivně proti příchodu Amazonu bojovala také některá občanská sdružení, především Čisté Tuřany. Hlavním důvodem sporu se stal nárůst kamionové i osobní dopravy v přilehlých městských částech, v nichž už je nadměrná doprava nyní. Průmyslové zóně totiž chybí dálniční sjezd, který slibovala vláda již v roce 2000.

Zdroj: ČTK

Štítky Amazon.com, CTP, Brno, pozemek, průmyslová zóna, Jihomoravský kraj, Černovická terasa, Roman Onderka, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer CTP hledá v Brně náhradní investory místo Amazonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.