Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Začala přehlídka Meeting Brno, středobodem je Moravské náměstí

Konstrukce z lešení na Moravském náměstí je ode dneška středobodem festivalu Meeting Brno. Konstrukce polohou i tvarem kopíruje Německý dům stržený po druhé světové válce, uvnitř je pódium i občerstvení.

Celá přehlídka Meeting Brno má za cíl otevírat složitá témata regionální historie, hledat jednotu v rozmanitosti a přispívat k porozumění. Přesto jsou ohlášené i protesty proti akci, kterou zaštítili primátor, hejtman a ministr kultury.

Konstrukci z lešení navrhli architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof přímo pro Moravské náměstí. „Je to mimořádné místo, odehrála se tu spousta věcí. Když jsme zkoumali jeho historii, postupně jsme okrývali různé vrstvy," řekl Chybík.

Lešení tak připomíná Německý dům, plůtek je odkazem na někdejší hradby, černý totem vzpomínkou na sochu Josefa II. a rudá hvězda na dláždění kolemjdoucí upomene na dobu, kdy uprostřed veřejného prostranství s hvězdicovým uspořádáním chodníků byla socha Rudoarmějců.

V sobotu se jako součást Meeting Brno uskuteční Pouť smíření, která je každoroční pietou za zemřelé při takzvaném brněnském pochodu smrti, tedy při násilném odsunu Němců. Pouť vede z Pohořelic do Brna, tedy proti trase pochodu Němců, mezi kterými byli v roce 1945 starci, ženy a děti.

Pouť skončí v podvečer na Mendlově náměstí. Na účastníky tam bude čekat protestní akce Klubu českého pohraničí a dalších organizací. Pouť smíření označují za provokaci či dezinterpretaci odsunu Němců z Brna.

Až do 28. května bude Meeting Brno přinášet hudební, výtvarný, divadelní nebo filmový program, jehož součástí jsou také autorská čtení, workshopy nebo společné procházky. Do města díky přehlídce zamíří z celého světa desítky potomků židovských rodin Löw-Beer, Tugendhat a Stiassni, které budovaly brněnský textilní průmysl a musely prchnout před nacisty.

Organizátoři na festivalu připomenou výročí podepsání Česko-německé deklarace. „Je to podle nás příkladné zavedení dialogu mezi dvěma stranami, které si v minulosti nerozuměly," uvedla programová ředitelka Kateřina Tučková.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Moravské náměstí, druhá světová válka, Ondřej Chybík, festival, Michal Krištof, vysídlení Němců z Československa, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Německý dům (Ostrava), Kateřina Tučková, lešení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala přehlídka Meeting Brno, středobodem je Moravské náměstí  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.