Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně vzniká nová zoo specializovaná na chameleony

V Brně by ještě v tomto roce mohla vzniknout nová zoo specializovaná na chameleony. Návštěvníci zpočátku uvidí 14 druhů chameleonů, celkem 40 až 50 kusů ještěrů.

V budoucnu by se jejich počet měl zvýšit až na 80 kusů, řekl její zakladatel Libor Červínek. V současné době se hledají prostory, kde by zoo mohla být. „Chameleony chovám s přestávkou už od mládí. Navštívil jsme krokodýlí zoo, papouščí zoo, tak jsem si řekl, proč nezaložit chameleoní zoo," uvedl Červínek.

I na jednom druhu lze podle něj ukázat zájemcům celou řadu odlišností a zajímavostí. Od chameleonů obrovských, kteří mohou dorůstat 70 a více centimetrů, až po chameleony se třemi rohy. Červínek spolu se dvěma kamarády před časem založil projekt ChamiZOO. „Jsme teprve na začátku, stále se učíme. Ať už je to marketing, založení a spravování webových stránek, podání žádosti na úřad, vše je pro nás nové,"uvedl.

Zpočátku by mělo být k vidění asi 14 druhů chameleonů, tedy asi 40 až 50 ještěrů, které Červínek jeho kamarádi v současnosti chovají. Do budoucna se počítá až s 25 druhy a zhruba 80 ještěry. Nyní pro vznikající zoo hledá Červínek v Brně vhodné prostory. Zažádáno má na brněnském magistrátu prostory v Radnické ulici, kde dříve byla výstava akvarijních rybiček. „Pokud to vyjde, tak snad ještě do konce prázdnin bychom mohli otevřít. Jestli ne, budeme hledat dál. Zoo bychom každopádně chtěli otevřít do konce roku," uvedl Červínek.

Peníze do projektu zatím plynou z vlastních zdrojů nadšenců. Zájemci ale mohou přispět na transparentní účet ChamiZOO. Funguje už i funshop, kde se dají pořídit upomínkové předměty. V provozu je také poradna pro chovatele. „Materiálně nám velmi pomáhají i kamarádi a známí, kteří třeba rádi fotí. Práce fotografa nebo grafika je nákladná, a když nám to někdo provede zadarmo nebo za náklady, tak je to pro nás leckdy více, než kdyby nám poslal peníze," řekl Červínek.

Chameleoni jsou známí tím, že dokážou měnit barvu těla. Žijí v Africe, především na Madagaskaru, ale také v jižní části Evropy nebo v Indii. Domovem jsou jim pouště a polopouště, savany, nížinné i horské deštné lesy. Většina druhů žije na stromech a vysokých keřích. Druhů chameleona je celkem asi 150.

Zdroj: ČTK

Štítky chameleoni, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vzniká nová zoo specializovaná na chameleony  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.