Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnské školy potřebují opravy za 1,4 miliardy, říká náměstek

Školy v Brně by potřebovaly rekonstrukce za 1,4 miliardy korun, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Vyplývá to z analýzy, kterou si město nechalo udělat.

Zřizuje skoro 140 mateřských a bezmála 70 základních škol. Dohromady mají kolem 250 budov, protože některá zařízení jsou ve více objektech. Brno ročně dává na opravy 170 milionů. Opravení všech škol by trvalo osm let. Brno hospodaří s ročním rozpočtem okolo 12 miliard korun. Pasportizace posuzující stav základních a mateřských škol stála město 800.000 korun.

Nyní máme k dispozici detailní evidenci, na jejímž základě můžeme efektivně řídit modernizace, opravy a rekonstrukce škol. Dokument se nesoustředí pouze na objekty samotných škol, ale také na kuchyně a jídelny," uvedl Hladík. Přehled posuzoval 15 oblastí jako například nosné konstrukce, střechy, obvodové pláště, okna a dveře, ale také stav ústředního topení, toalety nebo elektrickou síť a další. V každé se udělovala známka od 1 do 4, přičemž 1 znamená perfektní stav, 2 dobrý stav, 3 špatný stav a 4 havarijní stav.

Známku 1 a 2 dostala podle Hladíka asi třetina objektů, třetina byla taková, že měla část známek dobrých a část horších a poslední třetina měla spíše horší známky. „Máme budovy například v městské části Líšeň nebo na Merhautově ulici, kde bude potřeba kompletní rekonstrukce za 80 až 100 milionů korun. Nejhůře jsou na tom ale školy v městské části Brno-střed, která má nejvíce budov a zároveň jsou nejstarší," řekl Hladík.

Dobře jsou na tom podle něj naopak například ve Starém Lískovci, v Jehnicích nebo v menších městských částech. U každé školy jsou potřeba jiné opravy. Některá vyžaduje fasádu nebo opravy pláště, jiná zase práce uvnitř na rozvodech nebo sociálním zařízení. „V minulosti se dávalo na opravy škol ročně 30 milionů. My dáváme už po dobu dvou let 170 milionů korun. Je potřeba obdobnou částku zachovat v dalších osmi letech, aby děti chodily do dobrých budov s dobrým vybavením," dodal Hladík.

Zdroj: ČTK

Štítky oprava, Petr Hladík, Brno, KDU-ČSL, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské školy potřebují opravy za 1,4 miliardy, říká náměstek  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.