Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravští hasiči měli na apríla dvojnásobek zásahů

Hasiči v Jihomoravském kraji řešili na aprílovou sobotu dvojnásobek zásahů, než je běžný denní průměr. Zasahovali u 47 událostí, sdělil dnes v tiskové zprávě mluvčí hasičů David Jirouš.

Podle něj hasiči byli povoláni k dopravním nehodám, padlým stromům, ale také k požárům. Největší byl nedaleko propasti Macocha, kde hořela stráň. Požáry způsobily škodu přes čtvrt milionu korun. Nejvíce událostí bylo v Brně, naopak na Hodonínsku hasiči nemuseli vyjíždět vůbec.

Nejvíce bylo požárů, a to 14. Potom jsme ve 13 případech zasahovali u technických věcí, jako je například kácení a odstraňování spadených stromů. V deseti případech jsme řešili dopravní nehody, z toho jedna byla tragická," vyjmenoval Jirouš.

Požáry způsobily předběžnou škodu okolo 270.000 korun. „Největší požár byl v prudké stráni poblíž propasti Macocha v katastrálním území obce Vilémovice. Zásah komplikoval složitý terén, silný vítr a velká vzdálenost k nejbližším zdrojům vody," uvedl Jirouš. Podle něj hasiči museli vyhlásit třetí stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo 14 jednotek a také policejní vrtulník k leteckému hašení.

Přes veškerou moderní techniku se muselo hasit i nejjednoduššími hasebními prostředky, a to smrkovými haluzemi. Pomocí nich jsme zamezili dalšímu šíření požáru v době, kdy nebyla k dispozici žádná voda. Požár se tak nerozšířil z chráněné krajinné oblasti do Národní přírodní rezervace Vývěry Punkvy," řekl Jirouš.

Požár zasáhl plochu o rozměrech 300 na 100 metrů. „Na místě byl i starosta Vilémovic František Kala, který hasičům zajistil nápoje i stravu," poznamenal mluvčí. Požár hasiči zlikvidovali kolem 20:00. Dalších 24 hodin budou na místo dohlížet dobrovolné jednotky.

Zdroj: ČTK

Štítky požár, Jihomoravský kraj, Macocha, Vilémovice, Brno, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští hasiči měli na apríla dvojnásobek zásahů  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.