Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno ochrání část města protipovodňovými opatřeními za miliardu

Brno plánuje v příštích letech vybudovat protipovodňová opatření na obou březích řek Svratka a Svitava. Stát budou zhruba miliardu korun, řekl novinářům primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Podle něj může město získat většinu peněz z evropských dotací z Operačního programu Životní prostředí. Velká část opatření by podle Mrázka měla být hotova do roku 2023. Ochránit mají například oblast Starého Brna nebo vlakové nádraží v případě jeho odsunu k řece.

Radní dnes schválili aktualizaci investičních záměrů na výstavbu protipovodňových opatření tak, aby vše bylo v souladu s územním plánem a připravené pro další potřebné kroky. Dalším krokem bude podle Mrázka příprava projektových dokumentací a tendr na projektanta pro technická řešení. "Až budeme mít projekt se stavebním povolením, může začít realizace," dodal.

Podle něj budou opatření na obou stranách Svratky i Svitavy. "U Svratky by měly ochránit starou část Brna od výstaviště a sjezdů z Pisáreckých tunelů až po Uhelnou ulici. Na druhé straně je to zase oblast od Kamenné čtvrti také až po Uhelnou ulici," popsal plány. Vzniknou betonové, případně mobilní zábrany, které by zamezily vylití vody.

Další opatření na Svratce by měla ochránit navazující rozvojová území. "Bylo by to pro případ odsunu nádraží k řece, ale také pro místa, která jsou věnovaná výstavbě a investicím," doplnil Mrázek.

U Svitavy se počítá s ochranou Husovic, Židenic a středu Brna v úseku od Valchařské ulice až po historické centrum a na druhé straně lokality od Baarova nábřeží až po obchodní středisko na křižovatce ulic Cejl a Tkalcovská.

Podle Mrázka jsou opatření potřebná. "Dokud povodně nepřijdou, mnozí si budou myslet, že je to zbytečné. Kdyby ale taková situace nastala, lidé by říkali, proč to nebylo. Není to žádná prevence, ale nutnost, abychom ochránili majetek občanů i města," zdůraznil Mrázek.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Richard Mrázek, protipovodňová ochrana, Svratka, Svitava, ANO 2011, Staré Brno, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno ochrání část města protipovodňovými opatřeními za miliardu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.