Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Včelaři v Rosicích získají novou výukovou včelnici

Ještě více zvýšit osvětu nových včelařů chce Český svaz včelařů v Rosicích u Brna. Jihomoravský kraj tomu napomůže. Rada schválila pro okresní organizaci včelařů Brno - město dotaci ve výši 134 tisíc korun na výstavbu Výukové včelnice.

„V Rosicích včelaři mají k dispozici včelařské středisko, ale chybí jim základní vybavení pro získávání praxe nových včelařů. Proto chtějí zřídit vzorovou včelnici vybavenou asi 10 moderními nástavkovými úly různých typů, osadit je novými včelstvy a zabezpečit vytáčení medu a dovybavit školící prostor,“ uvedl k dotaci hejtman Michal Hašek.

Jihomoravský kraj podporuje včelaře dlouhodobě. Od roku 2010 mají včelaři možnost získat dotaci díky programu Podpora včelařství. Letos kraj rozdělil na podporu včelařů přes 3,5 milionu korun, v minulých letech pak přes dva miliony. Kraj také ve spolupráci Augustinem Uváčikem, mentorem krajské včelnice, připravuje na jaro příštího roku kurz pro začínající včelaře.

Navíc jedna včelnice vyrostla i přímo na střeše krajského úřadu. Zatím má tři úly, do budoucna bych jich ale mohlo být až deset. „Už příští rok budeme mít k dispozici až 100 kilogramů medu, který využijeme k propagaci Jihomoravského kraje. Kraj podporuje včelaře. Nejde totiž jen o zlepšení životního prostředí, ale i o práci s mládeží,“ podotkl hejtman Michal Hašek.

Tisková zpráva

Štítky včelařství, včelín, Rosice, Brno, Jihomoravský kraj, dotace, Český svaz včelařů, Michal Hašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včelaři v Rosicích získají novou výukovou včelnici  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.