Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli neudržovaným komínům a kotlům vyjíždí hasiči až k 80 požárům za topnou sezónu

, aktualizováno 21. září 2019, 12:30

Hasiči varují před nadcházející topnou sezónou. Upozorňují, že majitelé kotlů a komínů by si je měli nechat před jejím začátkem zkontrolovat.

Oficiálně topná sezóna začala 1. září a s klesajícími teplotami začíná topit čím dál více domácností. Kvůli nedbalosti a neudržovaným kotlům a komínům však musí hasiči v tomto období vyjíždět k mnoha požárům, kterým by se dalo předejít.

„V období od 1. 9. 2018 do 31. 5. 2019 jsme v Jihomoravském kraji zasahovali u 78 požárů, jejichž příčina souvisela s provozem komína. Zranili se při nich 4 lidé a vznikla škoda 2,8 milionů korun,” uvádí tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška.

Dodává také, že tyto typy požárů mohou být velmi nebezpečné, protože se z komínu mohou rozšířit i do dalších částí domu. Mimo škody na majetku mohou samozřejmě ohrozit obyvatele domu. Po požáru také není možné komín hned používat, což je v zimním období opravdu nepříjemné.

Kontrola komínů je dána zákonem

Předejít požáru je při tom snadné. Zákon dokonce přikazuje, že kontrola spalinové cesty musí být minimálně jednou ročně provedena oprávněným kominíkem.

Mimo profesionální kontrolu by měly být spalinové cesty čištěny alespoň třikrát ročně. Při celoročním provozu u spotřebičů paliv do 50 kW nutné kontroly třikrát ročně u spotřebiče na pevná paliva, dvakrát ročně u těch na kapalná paliva a jednou ročně u spotřebičů na plynná paliva. Zákon o požární ochraně navíc umožňuje občanům, kteří jsou toho schopni, provádět čištění svépomocí.

Pokuta při nedodržení povinnosti

Motivací pro častější kontrolu by však měla být i pokuta v případě nedodržení této povinnosti. V takovém případě totiž hrozí majiteli nebo provozovateli v případě fyzických osob pokuta až do výše 10 tisíc korun a v případě vzniku požáru až do výše 25 tisíc korun. V případě právnických a podnikajících fyzických osob může být udělena pokuta až do výše 100 tisíc korun.

„My voláme kominíka pravidelně jednou ročně. Vždycky na podzim těsně před tím, než vůbec začínáme topit a zatím jsme žádný problém neměli. Občas je venku špatný tlak a to je potom komín studený a kouří na všechny strany, ale žádné problémy díky kontrolám nemáme,“ říká  Brňačka Anna Nevídalová.

Mnoho dalších se však komín snaží vyčistit svépomocí, při tom je však třeba mít na paměti, že je důležité mít vhodné vybavení a předem si zjistit všehcny potřebné informace, aby se nikdo nezranil a práce byla odvedena pořádně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky komín, požár, palivo, Jihomoravský kraj, Jaroslav Mikoška

Kvůli neudržovaným komínům a kotlům vyjíždí hasiči až k 80 požárům za topnou sezónu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.