Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

I příští týden bude ve znamení babího léta, pak se ochladí

I příští týden vydrží příjemné slunečné počasí většinou bez deště, označované za babí léto. Teploty po víkendu vystoupají na 22 stupňů, někde až na 24 stupňů, koncem týdne a v dalších dnech se bude postupně ochlazovat. Až do 11. listopadu lze čekat jen průměrné srážky. Vyplývá to z týdenní předpovědi a měsíční prognózy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Od sobotního večera do pondělního poledne zasáhne Českou republiku silný a velmi silný vítr, informoval také ČHMÚ.

„Předpokládáme, že období od 15. října do 11. listopadu bude na našem území jako celek teplotně slabě nadprůměrné," uvedli meteorologové. Sucho vydrží do konce října. Začátkem listopadu by sice mělo pršet víc, celkově budou srážky ale jen průměrné.

Pozor na silný vítr

ČHMÚ zveřejnil také varování před větrem. Podle meteorologů bude v noci na neděli zesilovat jihovýchodní vítr, který bude v neděli a ještě v pondělí dopoledne dosahovat na severu území a na Českomoravské vrchovině místy v nárazech rychlosti až 90 kilometrů v hodině, ve vrcholových polohách Krkonoš a Jeseníků až kolem 110 kilometrů v hodině.

Meteorologové doporučují před příchodem větru zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty jako květináče, zahradní nábytek nebo plechy a zabezpečit skleníky.

Lidé by se neměli zdržovat v okolí starších budov, kde hrozí, že vítr strhne střešní krytinu. Neměli by se schovávat pod větší stromy ani chodit do lesa. Pokud je to možné, měli by přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách. ČHMÚ také varuje řidiče, že větrné poryvy mohou znemožnit ovládání auta, měli by proto jet nanejvýš opatrně a pomalu. Na horách by měli lidé omezit vycházení a nevydávat se na horské hřebeny.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky babí léto, počasí, předpověď, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Českomoravská vrchovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I příští týden bude ve znamení babího léta, pak se ochladí  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.