Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodní toky na Moravě dál vysychají. Omezení se poprvé dotknou i Baťova kanálu

Průtoky řek a potoků na Moravě dál klesají. V ohrožení jsou zejména ty, které není možné regulovat s pomocí přehrad a nádrží. Sucho hlásí téměř polovina měřících stanic v povodí řeky Moravy. Státní plavební správa kvůli tomu nově omezila provoz na Baťově kanále. V Břeclavi zase zakázali odběr povrchových vod. Nedostatek vody se však projevuje na celém území.

Snižování hladin ve vodních nádržích, úbytek podzemních vod, úhyny ryb či zákazy odběrů povrchových vod, to jsou pouze některé důsledky letošního sucha. Situaci způsobil především nedostatek srážek a vysoké teploty, které trvají už prakticky od dubna. Sucho hlásí 78 z celkového počtu 196 měřících stanic na řece Moravě. Řekou třeba ve Strážnici protéká jen osmina průměrného srpnového průtoku.

„Vyschlé potoky, úbytky vody ve vodních nádržích nebo ve slepých ramenech řek nám lidé hlásí už od počátku června. Situaci na vodních tocích dobře ilustruje náš hlavní tok Morava, kterým v Šumperku protéká 32 % dlouhodobého měsíčního průtoku, v Olomouci a Kroměříži 24 %, ve Spytihněvi už pouze 16 % a ve Strážnici jen 12 %. Ten pokles je způsobený velmi slabými průtoky v přitékajících řekách a potocích,“ vysvětlil ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Sucho se projevuje i výrazným poklesem spodních vod a v důsledku toho také úbytkem vody ve vedlejších a odstavených ramenech. „Je to bohužel situace, se kterou nejde nic udělat, tady pomůže pouze déšť a zmírnění srážkového deficitu.“ vysvětluje Gargulák.

Omezení na Baťově kanále nejméně do konce léta

Kvůli extrémně nízkým průtokům není možné zajistit ani dostatečnou hladinu pro lodní provoz na Baťově kanále. Státní plavební správa proto poprvé v novodobé historii vydala opatření o jeho regulaci. „Na Baťův kanál mohou v celé délce vyplout pouze malá plavidla s ponorem do 60 cm. Současně s tím dochází k omezení komorovacího cyklu, který bude probíhat jednou za hodinu,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

K situaci podle Chmelaře přispívá také nezodpovědné chování. Začátkem týdne odhalili pracovníci Povodí Moravy neoprávněné poškození a otevření stavidla u Babic. “Tímto činem se zřejmě neznámý pachatel snažil přivést vodu k odstaveným ramenům a nadlepšit tak jejich vodní bilanci či zavlažit přilehlé pozemky,“ dodal Chmelař.

Nakládání s vodou už redukují vyhlášky v desítkách obcí

V reakci na nedostatek vody vydaly omezení o nakládání s povrchovými vodami už desítky obcí na Moravě. Aktuálně zavedli opatření třeba v Břeclavi. “Důvodem zákazu je snížený stav podzemních vod, dlouhotrvající minimální až nulové průtoky ve vodních tocích, které se pohybují na celém území regionu,“ přiblížil mluvčí místního městského úřadu Jiří Holobrádek.

Zákaz se kromě Břeclavi týká také obcí Ladná, Bulhary, Hlohovec, Hrušky, Kostice, Lanžhot, Lednice, Moravská Nová Ves, Moravský Žižkov, Podivín, Přítluky, Rakvice, Tvrdonice, Týnec, Velké Bílovice, Valtice, Zaječí.

Voda mizí na celé Moravě

Sucho postihuje i další větší vodní toky. V souvislosti s nízkými průtoky v povodí Bečvy, kde průtoky klesají pod 20 % dlouhodobého měsíčního průtoku, vydali omezení ohledně nakládání s povrchovými vodami například také v Přerově, Vsetíně nebo Valašském Meziříčí.

V povodí Dyje jsou významné vodní toky nadlepšovány upouštěním vody z vodních nádrží. Průtoky jsou v případě Dyje na 34 % (Trávní Dvůr), Svratky na 26 % (Židlochovice) a Svitavy na 31 % (Bílovice nad Svitavou) dlouhodobých měsíčních průtoků.

Autoři | Foto Povodí Moravy | Zdroj MÚB, Povodí Moravy, Státní plavební správa

Štítky Morava, správa, voda, počasí, sucho, Břeclavsko, Baťův kanál, povrchová voda, potok, Břeclav, řeka Morava, vodní tok, Povodí Moravy (státní podnik), Strážnice, Dyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní toky na Moravě dál vysychají. Omezení se poprvé dotknou i Baťova kanálu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.