Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brňané si mohou adoptovat městskou zeleň a starat se o ni

Městská část Brno-střed nabízí adopční program pro veřejnou zeleň. Jakýkoliv zájemce si tak může adoptovat například záhon ve své ulici a starat se o něj. Podmínkou je, aby zeleň byla ve vlastnictví a správě města, městské části nebo jejich organizací.

Podle mluvčí Brna-střed Dobešové se o ni organizace sice starají, ale limitují je peníze. Na bližší informace se mohou lidé zeptat na veřejném setkání ve středu v 17:30 v zastupitelském sále radnice v Dominikánské ulici. „Stále je co vylepšovat. Třeba i malý květinový záhon dokáže rozsvítit ulici. Proto chceme zájemcům nabídnout možnost adoptovat si vybrané místo a pečovat o něj," řekla místostarostka Jasna Flamiková (SZ).

Podle ní se na základě dosavadních zkušeností očekává, že většina zájemců se bude zajímat o plochy v bezprostředním okolí svého bydliště, zejména o zeleň mezi chodníkem a vozovkou nebo místa okolo stromů případně po zaniklých stromech, a bude se týkat hlavně vysazování květin a drobných keřů nebo péče o existující záhony.

Zájemci mohou zavolat na odbor životního prostředí městské části Brno-střed. „Pracovnice Irena Kučerová poradí, zda danou plochu spravuje městská část nebo některý z dalších partnerů, a vysvětlí, co je potřeba," uvedla Dobešová. Adopce se může týkat zeleně, o kterou se starají vedle úřadů i Veřejná zeleň města Brna nebo Brněnské komunikace.

Péče bude za podpory správce pozemku a vhodné výsadby, aby nedošlo k poškození technických sítí pod povrchem a aby byl výsledek korunován úspěchem. Program myslí i na ty, kteří nemají čas a možnost se o zeleň starat, ale rádi by výsev květin nebo dřevin podpořili finančně. Pro tento případ se připravuje transparentní účet," dodala Dobešová.

Autoři | Zdroj ČTK

Štítky zeleň, Brno, adopce, městská část, Brno-střed, Jasna Flamiková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané si mohou adoptovat městskou zeleň a starat se o ni  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.