Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zahrada Mendelovy univerzity nabídne sbírku orchidejí

Botanická zahrada Mendelovy univerzity v Brně-Černých Polích letos pro návštěvníky přichystala pět výstav a akcí. Dnes začala výstava orchidejí a tropických motýlů. Výstava orchidejí se koná pouze jednou za šest, v kombinaci s tropickými motýli jednou za třináct let.

 

Mendelova univerzita vlastní jednu z největších kolekcí orchidejí. Rozprostírá se ve čtyřech sklenících na ploše asi 800 metrů čtverečních. Ve sbírce je nyní asi 4000 druhů především z oblastí Střední a Jižní Ameriky, jihovýchodní Asie, Afriky, Austrálie a Nové Guiney.

"Počátky jedinečné a rozsáhlé sbírky orchidejí spadají do roku 1967. V roce 1970 jsme jako jedni z prvních v Československu založili laboratoř pro množení orchidejí metodou in vitro. Tato laboratoř slouží jako genobanka," uvedla vedoucí skleníku Anna Buchtová. Doplnila, že sbírku využívají studenti a učitelé univerzity pro výuku a výzkum v oboru pěstování a množení rostlin.

Velká výstava orchidejí se koná jednou za šest let, letos po 13 letech opět v kombinaci s tropickými motýly. Expozice potrvá do 20. března. V dubnu se zahrada na tři dny otevře při jarní výstavě. V květnu univerzitní zahradníci chystají tradiční výstavu kosatců. Dvě příležitosti k návštěvě zahrady dostanou lidé ještě v říjnu a listopadu.

Botanická zahrada navazuje na historický areál školy v Brně-Černých Polích a tvoří součást jejího kampusu. Zabírá 11 hektarů a poskytuje výhled na Lužánky, Ponavu i Královo Pole. Do zahrady se běžně dostanou studenti univerzity přes čipovou kartu, veřejnost musí svoji návštěvu kromě pořádaných akcí hlásit obsluze. Je vhodné se předem objednat. Další brněnskou botanickou zahradu provozuje v Kotlářské ulici v centru města Masarykova univerzita.

Zdroj: ČTK
 

Štítky vstavačovité, výstava, Mendelova univerzita v Brně, botanická zahrada, Afrika, Austrálie, Jižní Amerika, Jihovýchodní Asie, Nová Guinea, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrada Mendelovy univerzity nabídne sbírku orchidejí  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.