Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Valtická expozice nabízí stovky nejlepších tuzemských vín

Milovníci vína mohou od soboty ve Valticích na Břeclavsku navštívit expozici stovky nejlepších tuzemských vín - takzvaný Salon vín. Největší zastoupení v něm má s deseti víny firma Vinselekt Michlovský, s šesti víny pak vinařství Volařík a Zámecké vinařství Bzenec.

Expozice je otevřená od úterý do soboty, od června do září i v neděli. Návštěvníci mohou také jednotlivá vína ochutnávat. Složení Salonu vín se každoročně obměňuje.

Mezi nejvíce zastoupené vinařské oblasti patří velkopavlovická s 31, mikulovská s 27, slovácká s 22 a znojemská s 16 víny. "Vinařská oblast Čechy je v letošním ročníku Salonu vín zastoupena třemi víny z mělnické vinařské podoblasti," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Organizátoři do letošní kolekce vybrali 80 vín bílých, z čehož 63 bylo suchých a polosuchých, 10 polosladkých a sedm sladkých bílých vín. Červených vín je zastoupeno 17. Kolekci doplňuje jedno růžové a dvě vína šumivá.

Nejúspěšnějšími bílými odrůdami letošního ročníku se staly Ryzlink rýnský se 14 zastoupeními, Rulandské bílé s 12 a Veltlínské zelené s 11 zastoupeními. Z červených se nejčastěji umístilo Rulandské modré se čtyřmi víny. Celkově je ve finální stovce zastoupeno 24 odrůd révy vinné, což podle Kršky jen dokládá odrůdovou bohatost moravského a českého vinařství a schopnost vinařů z tolika odrůd vyrobit prvotřídní vína.

Šampionem Národní soutěže vín ČR 2017 se stal Ryzlink vlašský 2015, pozdní sběr, řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. V soutěži bylo 2020 moravských a českých vín od 157 vinařů a vinařských firem.

Zdroj: ČTK

Štítky víno, vinařství, Zámecké vinařství Bzenec, okres Břeclav, Valtice, Česko, rulandské modré

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valtická expozice nabízí stovky nejlepších tuzemských vín  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.