Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnskou zoo obohatila unikátní kočka Margay

Brněnskou zoo obohatila kočkovitá šelma margay, neboli ocelot dlouhoocasý. Jde o čtyřletou samičku jménem Ichika, která na Mniší horu dorazila z Anglie.

 

 

Margay je menší kočkovitá šelma, jen o něco větší než kočka domácí. Dorůstá délky až 80 centimetrů a váží od tří do devíti kilogramů. Má krátkou hladkou srst, vyznačuje se krásným zbarvením a vzorem srsti. Žije v tropických lesích a křovinatých oblastech od Mexika po Jižní Ameriku. Oceloti jsou obratní lezci a život tráví především na stromech. Mají široké a pružné tlapy s velkými drápy, které jim umožňují bezpečný a pevný úchop. Díky dlouhému ocasu dokážou snadno udržet rovnováhu.

"Zadní končetiny margayů se mohou vytočit až o 180 stupňů, což jim umožňuje pevnější sevření kmene stromu, po kterém šplhají. Také se zadními končetinami dokážou udržet větví a pověsit na nich, pokud něco drží v předních tlapách," popsal Vaňáč.

Aktivní jsou zejména v noci, přes den obvykle odpočívají. Loví hlavně malé savce a ptáky, nepohrdnou ani menším plazem nebo hmyzem a ovocem. Dospělí jedinci žijí jako samotáři.

Ichiku si mohou návštěvníci zoo už prohlédnout v tropickém království. "Ačkoli byla cesta z Anglie poměrně dlouhá, vše skvěle zvládla. Pár hodin po příjezdu si už zvykala na nové prostředí a dopřála si první jídlo," uvedla kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

Zdroj: ČTK, Zoo Brno

Štítky Zoologická zahrada Brno, kočka, Anglie, Mniší hora, strom, margay, Mexiko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou zoo obohatila unikátní kočka Margay  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.