Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V brněnském technickém muzeu dnes otevřeli nové expozice

V brněnském technickém muzeu včera otevřeli nové expozice věnované optice a výpočetní technice. Ukazují fotoaparáty nebo elektronové mikroskopy. Výstava navazuje na dřívější expozice instalované do roku 1992 v prostorách, které muselo muzeum kvůli restitucím o čtyři roky později definitivně opustit. Uvedli to zástupci Technického muzea v Brně.

Technické muzeum v Brně sídlí v nových prostorách od roku 2003, tehdy ale nemělo peníze na to, aby otevřelo všechny expozice. V místech, kde nové expozice vznikly, byly dosud depozitáře. "Do dvou tří let chceme postavit poslední expozice, které by se měly zaobírat zbraněmi. Brno bylo jejich výrobou proslavené," řekl náměstek ředitele muzea Ivo Štěpánek.

V expozici věnované optice muzejníci vystavili například fotoaparáty z přelomu 19. a 20. století. Je v ní i sklopný fotografický přístroj na skleněné fotodesky vyrobený firmou Fabrik Fotographisher Apparate Langer & Comp z Vídně, který používal objevitel Věstonické venuše Karel Absolon.

Další část expozice seznámí zájemce s principem filmového záznamu. Předvádí kolem 40 kamer a projektorů v prostředí dobového biografu.

Obě části expozice jsou propojeny stylizovanou uličkou, kde se budou moci zájemci vyfotografovat na historizujícím pozadí, zastavit se v dobovém biografu, chvíli posedět a zhlédnout krátký sestřih vývoje kinematografie.

Výstava ukazuje i elektronové mikroskopy, kterými je Brno dodnes proslavené. Navíc se v dnešní budově technického muzea kdysi vyráběly ve státním podniku Tesla. Raritou je elektronový litograf, který muzejníci z původního výrobního místa do současné expozice přesunuli o pouhých deset metrů.

V suterénu technického muzea je ode dneška také expozice počítačové techniky. Jejím cílem je seznámit návštěvníka se základními mezníky v historii počítačů až téměř do současnosti. Lidé si budou moci vyzkoušet i počítačové hry. Technické muzeum v Brně patří k nejnavštěvovanějším v Brně.

Zdroj: ČTK

Štítky technické muzeum, Technické muzeum v Brně, muzeum, Brno, Karel Absolon, Tesla Motors, Věstonická venuše, Vídeň, fotoaparát, elektronový mikroskop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnském technickém muzeu dnes otevřeli nové expozice  |  Život a styl  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.