Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Stáda divokých koní v Podyjí se rozrostla o šest hříbat

Dvě stáda divokých koní, která už téměř rok pomáhají v Národním parku Podyjí na Znojemsku se spásáním trávy, se letos na jaře rozrostla o prvních šest hříbat. Minimálně jedno hříbě by ale ještě mělo přibýt. ČTK to řekl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která pastvu divokých koní v národním parku zajišťuje.

Do dvou lokalit v Podyjí společnost loni dovezla 11 divokých koní z anglického Exmooru, přirozeně udržují zhruba 70 hektarů pastvin, chrání je před zarůstáním. Šest koní ochranáři vypustili na pastvinu v Mašovicích, dalších pět na pastvinu v Havraníkách. Ve stádu je vždy jeden hřebec.

Koně se v místě dobře adaptovali, první mládě přišlo na svět už na začátku dubna. „Nyní už je tam celkem šest hříbat, z toho tři hřebečci a tři klisny. Všechna (hříbata) přišla na svět přirozenou cestou bez asistence. Ještě minimálně jedno by mělo přibýt," uvedl Dostál.

Úkolem zvířat je spásat místní vřesoviště a pastviny bohaté na vzácné druhy květin, motýlů a dalších organismů. Koně okusují také ostružiny nebo náletové keře, kterými by jinak místa zarostla. Díky tomu letos na jaře u Havraníků rozkvetly rozsáhlé koberce fialových konikleců. Dříve je v těchto místech utlačovaly agresivní porosty trav.

Koně pomáhají přírodě

„Koně splnili svůj účel. Když jsme oblasti v předchozích letech monitorovali, koniklece se ztrácely ve vysoké trávě. Koně si ale kvetoucích rostlin nevšímají a ty agresivní traviny spásli. Vzácným ohroženým květinám tak přirozeně pomohli od toho, aby je agresivní druhy trav nevytlačovaly," uvedl Dostál.

Hříbata podle něj v Podyjí zůstanou rok, možná dva. Pak se budou stěhovat do dalších lokalit, které společnost teprve chystá.

Návrat divokých koní je součástí projektu Military LIFE for Nature. Hlavním účelem je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, kteří ke svému životu potřebují plochy s různorodou vegetací. Projekt zajišťuje péči o přírodu v pěti bývalých vojenských územích v různých částech České republiky, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000.

Autoři | Foto Beleco/Facebook

Štítky ČR, příroda, koně, Podyjí, Národní park Podyjí, tráva, okres Znojmo, Exmoor, Mašovice, Havraníky, Natura 2000, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Stáda divokých koní v Podyjí se rozrostla o šest hříbat  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.