Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Národním parku Podyjí dokončili opravu rybníku za miliony korun. V létě nejspíš vyschne

Správa Národního parku Podyjí přes zimu rekonstruovala poslední z dosud neopravených rybníků, o které se stará - Čížovský malý rybník. Získal zvýšenou hráz, na poli skončily stovky tun vyvezeného bahna. Kvůli suchu se ale možná ani nenaplní a v létě vyschne.

Rekonstrukce mu pomůže zachytit více vody

Rybník nedaleko cesty na Hardeggskou vyhlídku dostal přes zimu zvýšenou hráz, nový takzvaný požerák, který slouží k vypouštění vody, i bezpečnostní přeliv. Kromě oprav byl také odbahněn, šlo o stovky tun, které zemědělci využili jako hnojivo na nedalekém poli.

„Díky odbahnění rybník při nezměněné výši hladiny dokáže pojmout asi o třetinu více vody," uvedla vedoucí oddělení obecné ochrany přírody a krajiny a státní správy národního parku Martina Kosová. Rybník tak pomůže lépe zadržovat vodu v krajině. Nad cestou pak dělníci vybudovali i novou tůň. Investice si vyžádala celkem asi dva miliony korun.

Dříve přetékal, poslední dva roky vysychá

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Vznikl v roce 1991. Spolu s Lednicko-valtickým areálem patří k nejnavštěvovanějším místům Jihomoravského kraje, je oblíbený pro možnosti pěší a cyklistické turistiky.

Rybník neleží na žádném vodním toku, je závislý na srážkách a na melioračním odvodnění z polí. Podle Kosové je tak možné, že se letos kvůli suchu ani nenaplní a v létě zcela vyschne. Tak tomu bylo i poslední roky.

„Ještě před pár lety přetýkal přes bezpečnostní přeliv, poslední dva roky v létě ale vyschl. Teď do něj nějaká voda ještě teče, hladina je asi na polovině, uvidíme, co bude dál. Předpokládáme ale, že pro obojživelníky to do začátku léta bude stačit," uvedla Kosová.

V rybníku nacházejí útočiště především chráněné druhy žab, například rosnička, ropucha nebo i čolek. Obojživelníkům se v lokalitě už nyní daří, ve vodě je možné zahlédnout pulce.

Správa v Podyjí se stará o šestici rybníků. Ostatní už byly zrekonstruovány dřív, a to po lokální povodni v roce 2001, která je podle Kosové poškodila. „Tohle byl poslední, který rekonstruovaný ještě nebyl," doplnila.

Autoři | Foto Martina Kosová, Národní park Podyjí

Štítky Podyjí, Národní park, čížovský malý rybník, rekonstrukce, voda, rybník, Národní park Podyjí, léto, Morava

V Národním parku Podyjí dokončili opravu rybníku za miliony korun. V létě nejspíš vyschne  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.