Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Národním parku Podyjí už se prohání stádo divokých koní

Jedenáct divokých koní se dnes začalo zabydlovat ve dvou lokalitách Národního parku Podyjí na Znojemsku, budou pomáhat s jejich údržbou a chránit je před zarůstáním.

Koně přivezl speciální transport z anglického Exmooru, i přes několikahodinové neplánované zpoždění dorazili v pořádku. „Divocí koně mají za sebou cestu delší než 1700 kilometrů. Jsme rádi, že zvládli cestu bez potíží," uvedl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Koně se spásáním postarají o rozvinutí ekosystému

První stádo, jeden hřebec a čtyři klisny, ochranáři vypustili v lokalitě Havraníky, kde pastva pomůže s péčí o místní vzácná vřesoviště. Druhé stádo, jeden hřebec a pět klisen, našlo nový domov nedaleko obce Mašovice. Udržovat budou téměř sedmdesátihektarovou plochu.

„Na rozdíl od domácích zvířat nejsou vybíraví a spásají i ty nejhorší porosty, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a řadu druhů motýlů, kteří jsou na nich závislí," popsal přínos pastvy odborný garant projektu Pavel Marhoul.

Návrat divokých koní je součástí projektu Military LIFE for Nature. Hlavním účelem projektu je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, jež ke svému životu potřebují plochy s různorodou nelesní vegetací.

Projekt zajišťuje péči o přírodu v pěti bývalých vojenských územích, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000, a to v různých částech České republiky. Projekt vede ochranářská organizace Beleco, která na něm spolupracuje se společnostmi Wetland a Česká krajina, která má zavedení pastvy koní v Podyjí na starosti.

Dvě stáda divokých koní se už prohánějí na pastvinách v bývalém vojenském prostoru Milovice ve středních Čechách. Spásají tam zhruba 160 hektarů.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky divocí koně, Podyjí, národní park, spásání, Národní park Podyjí, projekt, okres Znojmo, Exmoor, Havraníky, Natura 2000, Mašovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Národním parku Podyjí už se prohání stádo divokých koní  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.