Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vyškov chce více zeleně na náměstí, přibudou i nové lavičky

Vedení Vyškova chce více zeleně v centru města. Snaha ozelenit Masarykovo náměstí přitom podle místostarosty Josefa Kachlíka dostává už první jasné obrysy. Rozšíří se zejména plochy záhonů. Přibudou i nové lavičky.

Na záhonech se vysadí trvalky

První na řadu přijdou záhony, které jsou podle města nevýrazné. Své místo zde najdou trvalky, které jsou nenáročné na údržbu. „Použijeme jinou hlínu, právě kvalitnější substrát s dalšími složkami lépe udrží vlhkost. Po výsadbě, která bude hustější, necháme plochy zakrýt geotextilií, aby výsadba neprorůstala plevelem a voda se neodpařovala. Zalévání tedy nebude tak často nutné. Rostliny se v průběhu roku dosazovaly, zalévání bylo časově i finančně náročné,“ vysvětlil místostarosta Kachlík s tím, že se začne se záhony na straně u Komerční banky.

Nové stromy na náměstí nebudou

Výsadba stromů na náměstí je podle odborníků nemožná. Do země se totiž s ohledem na to, že pod náměstím vede obrovské množství inženýrských sítí a je podsklepené, zasahovat nemůže. „Řada Vyškovanů by si na náměstí přála zastínění. Prostě víc míst, kde se budou moci v letních měsících schovat před sluncem. Využijeme toho, co máme – tedy lípy,“ oznámil místostarosta.

Nové, architektonicky zajímavé lavičky

U vstupu na městský úřad a u dalších třech lip ve směru k Sušilově ulici nechá město instalovat nové, architektonicky zajímavě řešené lavičky. „Půjde o betonovou imitaci dřeva. Díky složení a probarvení budou mrazuvzdorné, nenasákavé, vytvarováním a barevným provedením představují příjemnou napodobeninu věkovitého dřeva. Žádné velké zásahy nebudou potřeba. Určitě ale pomohou udělat z centra příjemnější místo, kam budou Vyškované rádi chodit,“ nastínil místostarosta Kachlík. Součástí změn na Masarykově náměstí budou i nové stojany na kola.

Vedení radnice uvažuje i o velkých kontejnerech s výsadbou. „Také u nich můžeme myslet na posezení v podobném provedení. Necháváme se inspirovat zkušenostmi z jiných měst, protože v podobných kontejnerech samozřejmě ne všechno roste. Uvažujeme nad možnostmi jejich využití v okolních ulicích Masarykova náměstí,“ uzavřel vyškovský místostarosta.

 

Foto visitjiznimorava.cz

Štítky Vyškov, náměstí, zeleň, město, projekt, Josef Kachlík, záhon, Komerční banka

Vyškov chce více zeleně na náměstí, přibudou i nové lavičky  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.