Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyškov od dubna zvýší nájem u většiny městských bytů

Vyškov od 1. dubna zvýší nájem u většiny městských bytů, za metr čtvereční budou jejich uživatelé platit 67 korun. I tak výše nájemného zůstane pod tržní cenou, obvyklé nájemné se ve Vyškově pohybuje nad 100 korunami za metr čtvereční. Zvýšení nájemného už schválili radní.

Vyškov nyní vlastní 440 bytů, například v Albrechtově a Pivovarské ulici nebo v domě Na Hraničkách. Jejich uživatelé už do schránek dostali ohledně zvýšení nájmu dopis. Podle radních jde o narovnání stavu. S výjimkou bytů, u kterých je nájemné stanovené na základě nejvyšší nabídky nájemce ve výběrovém řízení (těch je zhruba 40), se ceny nájemného dlouhodobě držely nízko. Nejvíce, konkrétně 322 bytů, za metr čtvereční měsíčně dosud platí 56 korun, u bezmála 70 bytů je to ještě méně. V několika bytech jejich uživatelé platí jen 16 korun za metr čtvereční.

„Nehledě na to, že u většiny jednotek platilo takzvané smluvní nájemné, jehož výše závisela na dohodě mezi pronajímatelem a nájemcem. Z hodnoty cílového nájemného, tedy zmiňovaných 56 korun za metr čtvereční, jsme nájemcům každoročně poskytovali slevu. Tu jsme postupně snižovali a částky cílového nájemného bylo u všech městských bytů dosaženo až od ledna 2017," uvedl místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL).

Nájemné u těchto všech zhruba 400 bytů stoupne na 67 korun. „Ceny se přirozeně zvedají, reagovat na to pochopitelně musíme. Navíc je třeba si uvědomit, že obvyklé nájemné se ve Vyškově aktuálně pohybuje nad hranicí 100 korun za metr čtvereční. Stále jsme tak výrazně pod tržní hodnotou," uvedl Celý.

Vyškov původně vlastnil asi 3500 bytů. Od roku 2004 ale většinu z nich prodal, výnos putoval do fondu bydlení. Vesměs jsou peníze využity jako sociální a pro potřeby města.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vyškov, nájemné, cena, zvýšení, metr čtvereční, Roman Celý, KDU-ČSL

Vyškov od dubna zvýší nájem u většiny městských bytů  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.