Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na slavkovském zámku vznikne výstava mučících nástrojů

Ve Slavkově u Brna u vznikne do léta nová expozice zaměřená na útrpné právo. V zámeckém podzemí lidé uvidí různé mučicí nástroje. Expozice bude otevřená od 1. července.

Podle ředitelky místního muzea Evy Oubělické byla impulsem k výstavě snaha využít prostory zámeckého podzemí a také faktu, že Kounicové, kteří místní zámek vlastnili, ve své době výrazně zasahovali do práva tehdejšího Rakouska. Připomněla, že Václav Antonín Kounic byl kancléřem jak Marie Terezie, tak jejího syna Josefa II.

 

„Marie Terezie upravila právo útrpné. Snažíme se ukázat cestu, jak postupoval celý proces od obvinění po projednání činu, případně po samotné dokonání procesu. Ve Slavkově a okolí je spousta míst, kde právo útrpné bylo prováděno," uvedla Oubělická a zmínila obecní šatlavy nebo popravčí vrch u Křenovic.

„Tam ze šatlavy vozili vězně, kteří měli nasazené potupné masky. Cílembylo, aby všichni lidé věděli, že trest má svůj smysl," uvedla Oubělická.  

Výslechové metody a ukázky mučení

Část expozice podle ní ukáže, jak vězni pykali za své hříchy, jaké byly výslechové metody, ukázky mučicích nástrojů. V expozici bude například stolička pro nevěrné ženy, které musely sedět na židli osazené hřeby. Cílem expozice je také ukázat, jaké prostory se k věznění používaly a jak se nakládalo s někým, kdo byl nařčen ze zlého činu.

Náklady na výstavu přesáhly milion korun. Hlavní část peněz je na úpravu prostor, které jsou zasažené vlhkem.

Foto ilustrační foto, pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Slavkov u Brna, muzeum, zámek, mučení, výstava, expozice, mučící nástroje, právo, Marie Terezie Habsburská, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Václav Antonín z Kounic-Rietbergu, Rakousko, Křenovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na slavkovském zámku vznikne výstava mučících nástrojů  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.