Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začínají folklorní Horňácké slavnosti, potrvají do neděle

Folklorní festival, který staví na autenticitě a místních tradicích, dnes začíná ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Horňácké slavnosti potrvají do neděle. V obci na úpatí Bílých Karpat očekávají stovky návštěvníků z okolí i milovníků folkloru z celého Česka.

Dnes pořadatelé slavnostně otevřou festivalové výstavy. Letos vybrali litografie Františka Pavlici a obrazy s náměty ze Slovácka ze soukromé sbírky Miroslava Ondruše. V pátek jsou na programu pořady Slovácká pohádka a Chodníčky k lidové písni.

Nejživěji bude ve Velké nad Veličkou v sobotu. Na náměstí bude jarmark, u kostela se setkají horňácké sbory, na Horňáckém stadionu večer vystoupí osmdesátiletý primáš Martin Hrbáč, který vydává s kapelou Musica Folklorica nové album nazvané Majstr. V neděli slavnosti završí mše a pořad u kuželovského větrného mlýna.

Horňácké slavnosti se od jiných folklorních festivalů liší tím, že prakticky nezvou hosty z jiných národopisných oblastí. V pořadech účinkují soubory, cimbálové muziky, skupiny a sólisté z blízkého okolí.

Horňácko je součástí Moravského Slovácka, leží na úpatí Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí. Je pověstné udržováním lidových tradic. Celou národopisnou oblast tvoří devět obcí s centrem ve Velké nad Veličkou a roztroušené samoty. Festival folkloru celého Horňácka se konal poprvé v roce 1957.

Autoři | Foto Operaplus.cz, Nová Lhota

Štítky Horňácké slavnosti, Velká nad Veličkou, folklór, slavnost, Bílé Karpaty, Česko, okres Hodonín, festival, Miroslav Ondruš, Martin Hrbáč, Slovácko, Horňácko, tradice

Začínají folklorní Horňácké slavnosti, potrvají do neděle  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.