Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ornitologové, skauti a dobrovolníci obnovili ptačí hnízda, která kdosi ucpal montážní pěnou

Ornitologové a dobrovolníci v Čejkovicích na Hodonínsku obnovili hnízda ptákům, které loni kdosi ucpal montážní pěnou. Případ ucpání desítek hnízd ptáků vyšetřovala i policie, pachatele ale nenašla. Pachatel ucpal montážní pěnou vletové otvory do šesti desítek hnízd vzácné vlhy pestré loni na konci května.

Desítka hnízd byla obsazená, ptáci sedící na vejcích se tak nemohli dostat dovnitř ani ven, hrozilo, že uhynou. Hnízda se naštěstí brzy podařilo znovu uvolnit, poblíž byli náhodou pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Vlhy jsou podle ornitologů ale velmi citlivé na rušení a na svá hnízda se tehdy už nevrátily.

Letos ještě před návratem ptáků ze zimovišť ornitologové zorganizovali akci spojenou s úpravou poničené hnízdní stěny a jejího okolí. „Aby se situace z loňského roku neopakovala, rozhodli jsme se spojit přímo s obcí Čejkovice a uspořádat akci cílenou primárně na veřejnost," uvedl Zbyněk Janoška z České společnosti ornitologické.

vlha2.png

Kromě ornitologů se tak obnovy hnízd zúčastnili i místní skauti a další dobrovolníci. Hnízdní stěnu pro ptáky zvětšili a očistili, aby se vlhám usnadnilo hnízdění. „Vlhy si hloubí nory v sypkém materiálu. Očištění stěny od ztvrdlé hlíny a písku jim umožní hrabání. Zároveň preferují vyšší kolmé stěny, kde jim hrozí menší riziko predace," uvedl Čamlík.

Případ ucpání desítek hnízd ptáků řešila i policie, a to jako týrání zvířat a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Pachatele ale nezjistila, za necelého půl roku případ odložila.

Vlha pestrá patří mezi silně ohrožené druhy živočichů. Ornitologové odhadují, že v Česku hnízdí 800 až 1000 párů, a to především na jižní a jihovýchodní Moravě. Hnízdo si vlha pestrá staví na konci nory, kterou buduje v písčitých nebo hlinitých přírodních stěnách.

Zdroj ČTK

Štítky vlha pestrá, ptáci, hnízda, vandalové, ucpaná hnízda, hnízdo, Čejkovice, pěna, Česká inspekce životního prostředí, okres Hodonín, Česká společnost ornitologická

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ornitologové, skauti a dobrovolníci obnovili ptačí hnízda, která kdosi ucpal montážní pěnou  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.