Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lidé budou zítra na zastupitelstvu protestovat proti krokům města při ukončování bezdomovectví

Odhadem desítky lidí chtějí přijít v úterý na zasedání brněnského zastupitelstva protestovat proti krokům radnice při ukončování bezdomovectví. Jedním z iniciátorů protestu je bývalý náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). Lidé prý budou chtít, aby město uvolnilo na tyto projekty 80 původně zvažovaných bytů místo 20, které nakonec vyčlenilo.

Příchozí budou také žádat město, ať se snaží získat maximum z výzvy ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). O projektech a žádostech o dotace bude zastupitelstvo rozhodovat. Podle Hollana může město získat až 30 milionů korun, usiluje zhruba o sedm.

Projekty na ukončování bezdomovectví rodin a jednotlivců zavedlo hnutí Žít Brno v minulém volebním období. Za projekty Housing First a především pak Rapid Re-housing získalo Brno v minulých letech prestižní evropská ocenění.

NAPSALI JSME: Rapid Re-housing v Brně končí, město v něm pokračovat nebude. Rodiny mohou v bytech zůstat

Vzhledem k tomu, že Rapid Re-housing byl pilotním projektem, jemuž skončila platnost, město v něm nepokračuje. Vedení však oznámilo, že na něj žádným konkrétním projektem podobného ražení ani nenaváže.

Inspirovala se další města, která se mohou snažit o dotace z MPSV. Peníze lze použít například na práci sociálních pracovníků, nemohou jít ale na opravy bytů.

Současné kroky města jsou jako plivnutí do vody, prohlásil Hollan

Ministerstvo vypisuje dvě výzvy. Z jedné chce Brno čerpat asi 17 milionů na 40 bytů pro lidi v bytové nouzi jako matky samoživitelky, senioři nebo rodiny s dětmi. V druhé výzvě zaměřené na lidi bez přístřeší chce čerpat právě sedm milionů na 20 bytů. Podle Hollana je to málo. „Je to jako plivnutí do vody. V Brně je 500 rodin bez domova. Brzy se zavře ubytovna v Olomoucké ulici, takže jich bude víc," uvedl Hollan. Ubytovna má téměř 50 domácností, což představuje přes 100 lidí včetně dětí.

NAPSALI JSME: Město chce místo Rapid Re-housing nabídnout přes stovku bytů širší skupině lidí v bytové nouzi

Z 80 bytů pro bezdomovce chce město nakonec nabídnout 20

Koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD chtěla původně vymezit 40 bytů pro lidi v nouzi a 80 bytů pro lidi bez přístřeší, nakonec ale pro druhou skupinu počet snížila na 20. Odůvodnila to přísnými podmínkami výzvy. Podle náměstka primátorky Roberta Kerndla (ODS) je podmínkou, aby bylo 70 procent bytů mimo vyloučenou lokalitu, což je těžké zajistit.

NAPSALI JSME: Brno nakonec sníží počet bytů určených pro lidi v bytové nouzi na polovinu

Brno má skoro 30.000 bytů, většinu mají ve správě městské části. Prázdné byty má především Brno-střed a Brno-sever, část z nich ale právě ve vyloučených lokalitách. Podle náměstka primátorky Olivera Pospíšila (ČSSD) musí město získávat byty od městských částí, které jsou ale opatrné k projektům sociálního bydlení s ohledem na možné negativní vlivy. Podle Hollana je nesmysl, že by město nedokázalo za rok vyčlenit pro lidi bez přístřeší několik desítek bytů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zastupitelstvo, protest, ukončování bezdomovectví, projekty, Matěj Hollan, projekt, Brno, Žít Brno, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, rodina, ČSSD, ODS, Oliver Pospíšil, Robert Kerndl

Lidé budou zítra na zastupitelstvu protestovat proti krokům města při ukončování bezdomovectví  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.